Καλοκαιρινές νοστιμιές από τα Κύθηρα

16.07.2012
Ονομάστηκαν «νησί της ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα», έχουν ιστορία πλούσια, που φτάνει έως τα ομηρικά έπη, τοπία μοναδικά, ακρογιαλιές δαντελωτές αλλά και κουζίνα πρωτότυπη και ευφάνταστη!

Τσιριγώτικες γεύσεις

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι νοστιμιές των Κυθήρων, που μας προσκαλούν να τις γευτούμε. Τα πιο φημισμένα τοπικά προϊόντα είναι τα λαδοπαξίμαδα, ζυμωμένα με αγνό ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί «Αρικαρά», που παράγεται κυρίως στο χωριό Μιτάτα, οι ροζέδες, ένα είδος γλυκού αμυγδαλωτού, το παραδοσιακό λαδοτύρι, καθώς και το εξαιρετικό και βραβευμένο θυμαρίσιο μέλι.

Λατρέψαμε τη φατουράδα!
Αγαπημένο ηδύποτο, που σερβίρεται μετά το φαγητό, είναι η φατουράδα, με βάση το τσίπουρο, στο οποίο προστίθενται κανέλα, γαρίφαλο, μανταρίνι και ζάχαρη, και φτιάχνεται παραδοσιακά από τις περισσότερες νοικοκυρές. Κι αν βρεθείτε καλεσμένοι σε γάμο ή βάφτιση, μη διστάσετε να γευτείτε τις στρογγυλές στριφτές δίπλες με μέλι και κανέλα, που συνοδεύουν την εορταστική ατμόσφαιρα.

Ξεναγός μας στη γεύση...
...η κ. Ελένη Χάρου-Κορωναίου, φιλόλογος, που έχει εντρυφήσει στην ιστορία και την παράδοση των Κυθήρων, η οποία καταγράφεται στο Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων. «Στην αγγλοκρατία έχει τις ρίζες του το “μπουντίνο”», μας είπε. «Είναι ένα είδος γλυκού, που φτιάχνεται με μπαγιάτικο ψωμί βουτηγμένο σε γάλα, άφθονο τριμμένο λεμόνι, κανέλα, ζάχαρη, καβουρδισμένο αμύγδαλο, βούτυρο, αβγά, κονιάκ και σταφίδες, και σερβίρεται παραδοσιακά την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, κυρίως στη Χώρα. Από τους Ενετούς κατάγεται το “βενετσιάνικο παστίτσιο”, ένα εντυπωσιακό πιάτο με μακαρόνια, κιμά και συκωτάκια, που ψήνεται μέσα σε ημίγλυκη ζύμη. Τα “αχλαδάκια με δραγάντε” απαιτούν χρόνο και τέχνη για να γίνουν, αλλά σίγουρα αξίζουν τον κόπο, για τη μοναδική τους γεύση με αμύγδαλο και μέλι. Μοσχοβολούν τα σπίτια όταν οι νοικοκυρές ψήνουν τον “τσιριγώτικο άρτο”, ο οποίος, αν προσθέσουμε καρύδια, σταφίδες και αμύγδαλα, μεταμορφώνεται σε χριστόψωμο».

ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
Τι να αγοράσετε φεύγοντας:

Από το παραδοσιακό «Αρτοποιείο του Καραβά», λαδοπαξίμαδα.

Από το Συνεταιρισμό Παραγωγών, στα Αρωνιάδικα, και από την οικογένεια Πρωτοψάλτη, θυμαρίσιο μέλι.

Από το «Κτήμα Πρωτο-ψάλτη», βιολογικό ελαιόλαδο.

Από το οινοποιείο Ράικος, παραδοσιακό κρασί Κυθήρων.

Από «Τα παραδοσιακά εδέσματα της Μαρίας», στις Καλοκαιρινές, αμυγδαλωτά.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ