Τυρόψωμο με κρόκο κοζάνης

30.05.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 2 ώρες περίπου
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 50-60 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 μεγάλο καρβέλι
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και λίγο παραπάνω)
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 1/4 κουτ. γλυκού κρόκο Κοζάνης σε σκόνη
  • 2-3 κουτ. σούπας νερό χλιαρό
  • 4 αβγά χτυπημένα
  • 1½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Eκτέλεση
Διαλύουμε τον κρόκο Κοζάνης στο χλιαρό νερό και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα και το αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά να φουσκώσει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά, τον κρόκο Κοζάνης, τα αβγά, το κεφαλοτύρι, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό). Στο τέλος, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ολοκληρώνουμε το ζύμωμα. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Ζυμώνουμε ξανά για λίγο τη ζύμη ώστε να φύγει ο αέρας, την τοποθετούμε σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί και την αφήνουμε να ανέβει για 20-30 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 έως 60 λεπτά.