ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ: Γεύση που κοχλάζει!

17.06.2011
Θερμός υποστηρικτής των χειροποίητων ζυμαρικών, μας τα συστήνει ανεπιφύλακτα.

Νέος και πολλά υποσχόμενος σεφ, ο Νίκος Καραθάνος κατέκτησε ήδη ένα αστέρι Michelin για τη δημιουργική μαγειρική του στο εστιατόριο «Hytra». Και όταν τον ρωτάς αν τον αγχώνει η λάμψη των αστεριών, ο ταλαντούχος σεφ απαντά: «Στόχος μου είναι να κατακτήσει η ?Hytra? και το δεύτερο αστέρι της». Πιστεύει ότι «η εξαιρετική πρώτη ύλη και η εποχικότητα των υλικών παίζουν σημαντικό ρόλο στην κουζίνα».

Στην ελληνική, δημιουργική του μαγειρική, ο σεφ στρέφεται στα παραδοσιακά προϊόντα, ενώ δίνει έμφαση στα χειροποίητα ζυμαρικά και μας προτρέπει να τα φτιάξουμε μόνοι μας: «Η φρέσκια pasta είναι πιο ζωντανή, πιο γευστική, σαφώς πιο οικονομική και χαρίζει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα». Ο σεφ μάς συμβουλεύει, μεταξύ άλλων, να αποφεύγουμε το πολύ βράσιμο: «Τα πολυβρασμένα ζυμαρικά χάνουν τη νοστιμιά τους και δεν είναι εύπεπτα. Ανακατεύουμε συχνά για να μην λασπώσουν. Για ένα ωραίο πιάτο, πρέπει να δώσουμε προσοχή και στο σούρωμα: Αυτό πρέπει να γίνεται γρήγορα, χωρίς να προσθέσουμε προηγουμένως κρύο νερό στην κατσαρόλα. Σουρώνουμε διατηρώντας όλη τη θερμοκρασία του βρασμού.

Το ιδανικό θα ήταν να τα απλώσουμε σε μαρμάρινο πάγκο, να τα ραντίσουμε με ελαιόλαδο και να τα ανακατέψουμε με τα χέρια. Οσο για τη σάλτσα, την προσθέτουμε στα ζυμαρικά την τελευταία στιγμή».

  • Ο Νίκος Καραθάνος έβαλε τη δική του γευστική πινελιά στο φετινό «Sani Gourmet».

NIΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ