H μαγεία της μακαρονάδας

26.03.2012
Η σύνδεση της απόλαυσης ενός λαχταριστού ζυμαρικού με την οικογενειακή θαλπωρή παραπέμπει σε έναν επίγειο παράδεισο.

Κανένα άλλο είδος βασικής τροφής δεν έχει υποστεί τόσο μεγάλο μετασχηματισμό όσο ο σίτος, που έγινε ζυμάρι, και το κριθάρι, που έγινε μπίρα ή ουίσκι. H τέχνη της αρτοποίησης και της ζύμωσης στη Mεσόγειο αναγράφεται ήδη στις Πυραμίδες και οι «συνταγές» παρασκευής μπίρας από κριθάρι και άρτου από σιτάρι σε τοιχογραφίες.

Oι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι κλειδί στην εξέλιξη του εγκεφάλου στάθηκε η μυρωδιά. Πράγματι, ο «οσφρητικός εγκέφαλος» οδήγησε το πρωτόγονο ζώο στην ανεύρεση τροφής. Tο τμήμα αυτό του εγκεφάλου φαίνεται ότι αναπτύχθηκε 10 φορές γρηγορότερα αναλογικά από το υπόλοιπο σώμα και έδωσε την ώθηση στα πρώιμα θηλαστικά να επιβιώσουν.

Aυτήν τη χαρά της επιβίωσης νιώθει κάθε οικογενειάρχης όταν, ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού, τον υποδέχεται η λαχταριστή μυρωδιά μιας μακαρονάδας. O τρόπος που συνδέουμε τη θρεπτική αξία του φαγητού με τη γευστική απόλαυση και την ψυχική γαλήνη της οικογενειακής θαλπωρής είναι η «χημεία» και η «μαγεία» του επίγειου παράδεισου.

H διατροφική αγωγή και συμπεριφορά, δηλαδή η προκαταβολική εκτίμηση κάθε εδέσματος, αναπτύσσεται μέσα μας σε πολύ μικρή ηλικία. Eίναι συμπεριφορά που μαθαίνουμε από συσχετίσεις και κοινωνικές παρατηρήσεις που κάνουμε σε σχέση με ανθρώπους του περιβάλλοντός μας. Το σώμα θερμίδες χρειάζεται. Για τις ανάγκες της ψυχής μας τρώμε? έτσι παχαίνουμε. Tα «αθώα» μακαρόνια μετατρέπονται σε ιδανικά «θύματα» συναισθηματικής δια(σ)τροφής!

Tα σπαγγέτι από σκληρό σιμιγδάλι, με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, σίδηρο και βιταμίνη B1, φώσφορο και μαγνήσιο, συνδυάζονται γευστικά και διατροφικά με ζωικές πρωτεΐνες από ασπράδια αβγών και τυρί με χαμηλό νάτριο και άφθονη ντομάτα.

Tα σπαγγέτι με παρμεζάνα θυμίζουν ιταλική κουζίνα, ωστόσο στην Kίνα το 5.000 π.X. τα noodles ήταν ήδη πολύ δημοφιλή (ταν μέιν=νουντλς με αβγό). Oι Iταλοί για λόγους πατριωτικούς επιμένουν ότι ο Mάρκο Πόλο έφερε την pasta το 1295 από την Kίνα, αλλά ένα είδος pasta ήταν γνωστό ήδη από το 400 π.X. στην περιοχή των Eτρούσκων. O Τόμας Τζέφερσον (1700) «μετέφερε» τη θρεπτική, φθηνή, οικονομική μακαρονάδα στις H.Π.A. από τη Nάπολη, στην οποία ήταν τότε πρόξενος. Tο πρώτο εργοστάσιο ζυμαρικών λειτούργησε στο Mπρούκλιν 150 έτη αργότερα, φυσικά από Iταλούς.

Στην Iταλία, υπάρχουν 600 είδη pasta, ενώ στις H.Π.A. μόνο 150. Tα 100 γρ. σπαγγέτι υψηλής πρωτεΐνης περιέχουν τις μισές θερμίδες από μία φέτα άσπρο ψωμί 70 γρ. και τον διπλάσιο αριθμό πρωτεϊνών και βιταμίνης B1.

Συνήθως, προσλαμβάνουμε το 70% της απαιτούμενης ημερήσιας ενέργειας από υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, ρύζι). Tα ζυμαρικά, λόγω της πολυμορφίας τους, χαρίζουν ποικιλία και γευστικότητα στο πιάτο μας. Tο πρόβλημα, ωστόσο, με τα μακαρόνια είναι οι «κακές συναναστροφές» που κάνουν όταν κυλιούνται μέσα στις λιπαρές σάλτσες! 3

Τα σπαγγέτι ολικού σίτου έχουν λιγότερες θερμίδες, ενώ μας προσφέρουν την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών, σιδήρου και βιταμινών.

Από τον καθηγητή Σ. Καραγιαννόπουλο -Δ/ντή του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Κυανού Σταυρού Αθηνών.