Καρπούζι ή πεπόνι;

11.07.2012
Ποιο να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή, και γιατί;

Ποιό να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

  • Πολύ πλούσιο σε νερό, φτωχό σε θερμίδες.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
  • Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης.
  • Εξαιρετική πηγή καλίου και λυκοπένιου.
  • Πηγή κιτρουλίνης (προκαλεί αγγειοδιαστολή).

ΥΠΕΡ: Έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και διουρητική δράση, συμβάλλει στην καλή λειτουργία των αγγείων και στην προστασία της καρδιάς, βοηθάει τα νεφρά, ίσως έχει θετική επίδραση στην ερωτική επιθυμία και στην ανδρική στύση.

ΚΑΤΑ: Περιέχει ελάχιστες φυτικές ίνες και πολλά σάκχαρα, πρέπει να τρώγεται σε μικρές ποσότητες.

Συνιστώμενη μερίδα: 1 λεπτή φέτα.

ΠΕΠΟΝΙ

  • Φτωχό σε θερμίδες, πλούσιο σε νερό.
  • Καλή πηγή καροτένιων και ιδίως β-καροτίνης (μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α), φλαβονοειδών, καλίου και φυτικών ινών.
  • Πηγή των βιταμινών Β1, Β3, Β6 και C.

ΥΠΕΡ: Έχει αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης του αίματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην προστασία της όρασης και του δέρματος.

ΚΑΤΑ: Σχετικά δύσπεπτο, πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με πεπτικές διαταραχές.

Συνιστώμενη μερίδα: 1 λεπτή φέτα ή το 1/4 ενός μικρού πεπονιού.

Ποιο από τα δύο; Πεπόνι!

Μπορεί το καρπούζι να θεωρείται ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων εξαιτίας της γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, ωστόσο το πεπόνι έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία και περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα: υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, πιο πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ικανοποιεί την πείνα και τη δίψα χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητές του και χωρίς να δημιουργεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Επιλογή: Προτιμάτε πεπόνι μικρό αλλά βαρύ για το μέγεθός του, με μίσχο που υποχωρεί κατά την πίεση. Θα πρέπει να αναδίδει ένα γλυκό, ευχάριστο άρωμα, όχι όμως ιδιαίτερα έντονο, γιατί τότε μπορεί να είναι πάρα πολύ ώριμο.

Αποθήκευση: Όταν το κόψετε, διατηρήστε το στο ψυγείο σκεπασμένο με ζελατίνα τροφίμων και καταναλώστε το εντός 1-2 ημερών.

Τρόπος κατανάλωσης: Μπορεί να φαγωθεί μόνο του κομμένο σε φέτες, να προστεθεί σε φρουτοσαλάτες ή να συνδυαστεί με λεπτές φέτες αλλαντικών (π.χ. προσούτο), τυρί ή μια μπάλα παγωτό. Ταιριάζει επίσης με το γάλα και το γιαούρτι, προσδίδει ξεχωριστή νοστιμιά σε smoothies, milk shakes, σορμπέ και γρανίτες.