Αφροδισιακά: Ολόδροσα στο πιάτο!

22.08.2011
Μύθος ή πραγματικότητα; Ακόμη και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει αν όντως υπάρχουν τροφές που προκαλούν ερωτική διέγερση χάρη σε ορισμένες ουσίες που περιέχουν ή αν απλά το σχήμα και το μέγεθος τους είναι τελικά αυτό που προκαλεί φαντασιώσεις…

Η λέξη «αφροδισιακό» προέρχεται από το όνομα της μυθικής θεάς της γονιμότητας, της Αφροδίτης, που αναδύθηκε μέσα από ένα όστρακο. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν καταθέτουν έτσι εύκολα τα όπλα τους. Χαμένοι μέσα σε φόρμουλες και γυάλινα μπουκαλάκια, αναζητούν μανιωδώς τις ουσίες εκείνες που προκαλούν ερωτική και σεξουαλική διέγερση.

Και ενώ μπορεί μέχρι σήμερα να μην υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις που να συνδέουν τις αφροδισιακές τροφές με την αύξηση της λίμπιντο, υπάρχουν όμως ορισμένα στοιχεία σε αυτές που είναι υπεύθυνα για την καλή διάθεση, την καλή μνήμη και, φυσικά, τη σεξουαλικότητα του ατόμου. Ωστόσο, το «πολύ» ή το«λίγο» εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας, που αν είναι πλούσια σε αμινοξέα, βιταμίνη C, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και κάλιο, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην ερωτική διέγερση.

Πάντως, οι αφροδισιακές τροφές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και παίρνουν το χαρακτηρισμό «αφροδισιακές» χάρη στο σχήμα ή στα στοιχεία που περιέχουν.

Ανάλογα με το σχήμα τους

Φράουλα
Η... μικρή καρδιά θεωρείται αφροδισιακό από την εποχή ακόμη της αρχαίας Ρώμης. Στη Γαλλία, μια παράδοση ήθελε το νεόνυμφο ζευγάρι να τρώει κρύα σούπα με φράουλες για να έχει... υψηλές επιδόσεις στο μήνα του μέλιτος. Βουτηγμένη σε ζεστή, λιωμένη σοκολάτα, είναι ιδανικό εργαλείο αποπλάνησης!

Μάνγκο
Ιδιαιτέρως διαδεδομένο αφροδισιακό, απέκτησε ευρύτερη φήμη κυρίως χάρη στην ταινία «9 ½ εβδομάδες». Είναι βέβαια πλούσιο σε βιταμίνη C και ψευδάργυρο, ενώ στη βορειοανατολική Ασία θεωρείται ότι δίνει... πόντους στην ανδρική σεξουαλικότητα.

Σύκο
Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη ομοιότητα ανάμεσα σε ένα ανοιχτό σύκο και στα γυναικεία γεννητικά όργανα, αλλά τη φήμη του ως αφροδισιακό δικαιολογεί και η υψηλή περιεκτικότητά του σε αμινοξέα και η γλυκόζη του, που δίνει ενέργεια.

Τζίνσενγκ
Το όνομά του σημαίνει «ανθρώπινη ρίζα» και η φήμη του οφείλεται στην ομοιότητά του με το πέος σε στύση!

Μαϊντανός & Σέλινο
Αν και περιέχουν πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, θεωρούνται αφροδισιακά περισσότερο για τις γυναίκες: το σέλινο απελευθερώνει μια μυρωδιά που μοιάζει με τον ανδρικό ιδρώτα και ενεργοποιεί τις θηλυκές φερομόνες, ενώ ο μαϊντανός διεγείρει τη μήτρα.

Σπαράγγια
Αν εξαιρέσουμε το κατεξοχήν φαλλικό σχήμα του σπαραγγιού, πολλοί ισχυρίζονται ότι η κατανάλωσή του επί τρεις συνεχόμενες ημέρες αυξάνει την ερωτική επιθυμία.

Σαμπάνια
Οι αναβράζουσες φυσαλίδες του συμβόλου της γιορτής και της ερωτικής διάθεσης επιταχύνουν τη ροή του αίματος ταχύτερα από το κρασί, ενώ η ποικιλία blanc de blancs θυμίζει το εκλεπτυσμένο άρωμα των γυναικείων φερομονών.

Αγγούρι
Παραπέμπει σε αντικείμενο πόθου εξαιτίας του φαλλικού σχήματός του. Στα αφροδισιακά στοιχεία του συμπεριλαμβάνονται η βιταμίνη C και το μαγνήσιο, που δεν αυξάνουν μόνο τη λίμπιντο αλλά διατηρούν και την επιδερμίδα λαμπερή.

Αβγό
Εξαιτίας της σύνδεσής του με τη νέα ζωή, το αβγό θεωρούνταν το απόλυτο σύμβολο γονιμότητας σχεδόν από όλες τις παραδόσεις. Το πιο γνωστό από τα αβγά, το χαβιάρι, προέρχεται από το περσικό «khayah», που σημαίνει «γλυκό της δύναμης». Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ψευδάργυρο, απαραίτητο για την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Ροδάκινο
Το σχήμα του θυμίζει γυναικείες καμπύλες. Στην Κίνα η φλούδα του είχε μαγικές ιδιότητες, ενώ στην Ιαπωνία οι νυφικές ανθοδέσμες περιλαμβάνουν ακόμα άνθη ροδακινιάς, ως σύμβολο γονιμότητας.

Στρείδια & μύδια
Καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στο βάθρο των ερωτικών φαγητών και είναι τα μόνα επιστημονικά αποδεδειγμένα αποτελεσματικά. Περιέχουν πολύ ψευδάργυρο και αμινοξέα, που αυξάνουν την παραγωγή της τεστοστερόνης αλλά και της ντοπαμίνης, που συνδέεται με τη σεξουαλική διέγερση.

Ξηροί καρποί
Όλοι οι ξηροί καρποί, ιδιαίτερα τα αμύγδαλα και τα καρύδια, είναι φημισμένα αφροδισιακά χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, άρα και στην τόνωση της ερωτικής επιθυμίας. Και πού να συνδυαστούν με μέλι!

Λουίζα
Οι Γαλάτες διακοσμούσαν τα επίσημα ρούχα τους με αυτήν και τη λάτρευαν, γιατί θεωρούσαν ότι τους έδινε δύναμη. Μετέπειτα, ένας Γάλλος φαρμακοποιός απομόνωσε στη λουίζα την ουσία βερβεναλίνη, που θεωρείται ότι διαστέλλει τις αρτηρίες και διογκώνει το πέος.

Σοκολάτα
Περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, που χαρίζει ευεξία και διέγερση παρόμοια με της ενδορφίνης, ενώ υπάρχουν σ’ αυτήν περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ ότι στο κόκκινο κρασί! Ο συνδυασμός των δύο ίσως είναι το μυστικό για έντονο πάθος.

Αβοκάντο
Οι αρχαίοι Αζτέκοι φαίνεται να το υπολόγιζαν πολύ ως ερωτικό διεγερτικό. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε β-καροτίνη, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε (θεωρείται βιταμίνη του σεξ), αλλά και Β6, που αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης.

Βερίκοκο
Λίγα βερίκοκα την ημέρα αυξάνουν κατά 50% την ποσότητα της β-καροτίνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, κλειδί για τη γυναικεία γονιμότητα.

Γαρίδες
Η διάσημη παλλακίδα Madame du Barry τις σέρβιρε στους πελάτες της σε σάλτσα σαμπάνιας! Αποδεδειγμένα, οι γαρίδες περιέχουν ιώδιο, Ω-3 λιπαρά, σίδηρο και ψευδάργυρο, ενώ βοηθούν στην παραγωγή φαινυλαιθυλαμίνης.

Μουστάρδα
Πρώτοι οι Έλληνες διαπίστωσαν ότι η μουστάρδα αυξάνει την κυκλοφορία, και η καλή κυκλοφορία οδηγεί στο καλό σεξ! Θεωρείται επίσης σημαντική πηγή σεληνίου, Ω-3 λιπαρών, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Καρπούζι
Περιέχει κιτρουλίνη, που χαλαρώνει τα καρδιακά αγγεία και έχει την ίδια επίδραση με το Βιάγκρα! Η κιτρουλίνη περιέχεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη λευκή φλούδα του καρπουζιού και όχι τόσο στη σάρκα του.

Μύθοι & θρύλοι

«Φάε λάδι κι έλα βράδυ», λέει η γνωστή παροιμία. Γνωρίζετε ότι η λαϊκή αυτή φράση προέρχεται από την πεποίθηση των αρχαίων Ελλήνων ότι το ελαιόλαδο αυξάνει τη λίμπιντο; Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι νεόνυμφοι έπρεπε να φάνε ψωμί βουτηγμένο στο πρώτο λάδι της σοδειάς (αγουρέλαιο), πριν από την πρώτη νύχτα του γάμου.
Και το σκόρδο, όμως, είναι απορίας άξιο, θεωρούνταν εξαιρετικά διεγερτικό. Αναφέρεται ότι Λατίνοι και Γάλλοι του Μεσαίωνα κατανάλωναν φέτες ψωμιού με σκόρδο, ενώ το 19ο αιώνα στο νιόπαντρο ζευγάρι προσφερόταν σούπα πιπεριάς με σκόρδο.
Ο Ρασπούτιν, από την άλλη, πετούσε στο μπάνιο των αγαπημένων του μια χούφτα άνηθο, για να εξασφαλίσει τη διέγερσή τους, ενώ οι ιερείς των Αζτέκων ήταν οι πρώτοι που συνιστούσαν την κατανάλωση ντομάτας στα νιόπαντρα ζευγάρια.
Άλλοι μύθοι, που ίσως είναι και πραγματικότητα, αναφέρουν ότι ο Μάο Τσε Τουνγκ, όταν επέλεγε μια γυναίκα για να περάσει μαζί της τη νύχτα, ζητούσε να του μαγειρέψουν πόδια τζιτζικιών με τζίντζερ. Η Κλεοπάτρα πρόσφερε στον Αντώνιο κρασί με πέταλα λουλουδιών, ο Δον Ζουάν έτρωγε στρείδια πριν από κάθε ραντεβού και ο Τζιάκομο Καζανόβα απολάμβανε πιάτα με οξύρρυγχο, κυνήγι και κρασί Σαξονίας. Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, από την άλλη, έτρωγε κεφτεδάκια από κρέας περιστεριού.

Από τη Γεωργία Αρσενίου