Ντάκο ή Χωριάτικη; Τι να διαλέξεις;

19.10.2011
Ποιο να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή, και γιατί;

ΝΤΑΚΟΣ

Τυπική σύνθεση:

  • 1 βρεγμένο στρογγυλό παξιμάδι (κριθαροκουλούρα)
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • ½ ντομάτα, 1 κουταλιά μαϊντανός
  • 2 κουταλιές τυρί φέτα τρίμμα
  • 1/4 κρεμμύδι, 3 μαύρες ελιέςα
  • αλάτι
  • ρίγανη
  • πιπέρι.

Χαρακτηριστικά: Πλήρες γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αργής απορρόφησης και φυτικές ίνες.

Δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ

Τυπική σύνθεση:

  • 2 ντομάτες
  • ½ αγγουράκι
  • ½ πράσινη πιπεριά,
  • 5 μαύρες ελιές
  • 1 κουταλιά κάππαρη
  • 30 γραμμ. τυρί φέτα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • ρίγανη.

Χαρακτηριστικά: Πλήρες και ισορροπημένο γεύμα πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην καλή υγεία του οργανισμού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κυρίως όμως μονοακόρεστα.

Ποιο από τα δύο; Χωριάτικη σαλάτα, αλλά υπό προϋποθέσεις!

Η χωριάτικη αποτελεί μια πολύ υγιεινή διατροφική πρόταση, εξόχως καλοκαιρινή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να σας παραπλανά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως σαλάτα. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πλήρες ατομικό γεύμα, ιδίως δε εάν τη συνοδεύσετε με ψωμί ολικής αλέσεως, οπότε οι θερμίδες που προσλαμβάνετε μπορεί να υπερβούν τις 600. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή της καλύπτει το 25-40% των ημερήσιων θερμιδικών σας αναγκών. Παρεπόμενα, εάν χρησιμοποιήσετε τη χωριάτικη ως συνοδευτική σαλάτα του κυρίως φαγητού, είναι προτιμότερο είτε να χρησιμοποιήσετε ελάχιστο λάδι και τυρί, υλικά που ανεβάζουν κατακόρυφα τη θερμιδική της αξία είτε να τη μοιραστείτε με τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες σας, και βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, να αποφύγετε τις γνωστές «παπάρες» του ψωμιού στο ελαιόλαδο.

Συμβουλές

1. Αφαιρέστε τη φλούδα από τις ντομάτες και το αγγουράκι.

2. Χρησιμοποιήστε πιπεριά που έχετε διατηρήσει εκτός ψυγείου και κρεμμύδι που θα κόψετε ακριβώς την ώρα που θα το προσθέσετε στη σαλάτα.

3. Αποφύγετε την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, πλύνετε καλά τις ελιές, εάν είναι διατηρημένες σε άρμη.

4. Χρησιμοποιήστε περισσότερη κάππαρη και ρίγανη, τα οποία περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, δρουν χωνευτικά και βοηθούν στην πέψη.

5. Χρησιμοποιήστε το τυρί φέτα και το ελαιόλαδο με φειδώ ? εάν βάλετε 1 κουταλιά λιγότερο λάδι, γλιτώνετε περίπου 120 θερμίδες!