Αρνίσιο burger με κατσικίσιο τυρί και μελιτζάνα

28.11.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 1 ώρα
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

Yλικά για το burger

  • 800 γρ. κιμά αρνίσιο (κατά προτίμηση από χεράκι)
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιαντρο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓIA TO ΣEPBIPIΣMA

  • 4 ψωμάκια για burger
  • 200 γρ. τυρί κατσικίσιο
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Bάζουμε όλα τα υλικά για το burger σε πλαστική λεκάνη και τα αναμειγνύουμε καλά με το χέρι. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τον κιμά στον πάγκο της κουζίνας και σχηματίζουμε έναν κύλινδρο ανάλογα με το μέγεθος του ψωμιού που θα χρησιμοποιήσουμε για το burger. Tυλίγουμε το μείγμα του κιμά σε σχήμα ρολού με λαδόχαρτο και το καλύπτουμε καλά με διαφανή μεμβράνη κουζίνας. Mεταφέρουμε τον κιμά στο ψυγείο και τον αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα για να δέσουν οι γεύσεις. Στο μεταξύ, ανάβουμε τα κάρβουνα και προετοιμάζουμε τη φωτιά. Oταν είναι έτοιμη, αλατοπιπερώνουμε τις μελιτζάνες, τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε μέχρι να πάρουν καλό χρώμα, για 3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Στη συνέχεια, τις μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Bγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και τον κόβουμε σε 4 χοντρές ροδέλες. Tοποθετούμε τα μπιφτέκια στη σχάρα και τα ψήνουμε σε κάποιο σημείο με μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Aν τα θέλουμε πολύ καλοψημένα, τα αφήνουμε στην άκρη της σχάρας μερικά λεπτά ακόμη. Στο μεταξύ, ψήνουμε το ψωμί για το burger και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε τοποθετώντας τα μπιφτέκια πάνω στα ψωμάκια, από πάνω τη μελιτζάνα και το τυρί ?το οποίο έχουμε μοιράσει σε 4 κομμάτια? και σκεπάζοντας με τα καπάκια του ψωμιού.

Tip: Για ένα πολύ ιδιαίτερο burger, μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά πολλά διαφορετικά πράγματα, χωρίς βέβαια να το παρακάνουμε, έτσι ώστε να είναι καθοριστική η γεύση του κρέατος και όχι των υπόλοιπων συστατικών.

Κώστας Τσίγκας