Ηπειρώτικη γαστρονομία

08.11.2011
Εξαιρετικά γαλακτοκομικά, ασυναγώνιστα τυριά, άγρια χόρτα, λιμνόβια ψάρια και τοπικό κρασί αξιοποιούνται μοναδικά στην τοπική κουζίνα.

Από τη Νίκη Μηταρέα

H κουζίνα της Ηπείρου δίνει αφορμές για συναντήσεις σε τσιπουράδικα, κουτούκια, παραδοσιακά μαγειρεία αλλά και εστιατόρια. O,τι επιθυμήσει η ψυχή σου θα το βρεις στα Γιάννενα! H γαστρονομία του τόπου είναι γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή. Δύσκολα θα αντισταθείς στον πειρασμό να δοκιμάσεις τις διάσημες ηπειρώτικες πίτες, την υπέροχη -όσο και ταπεινή- ζυμαρόπιτα ή τα λιμπιστικά σιροπιαστά γλυκά, όπως το Γιαννιώτικο.

  • H ηπειρώτικη γη προσφέρει ουκ ολίγα προϊόντα, από τα οποία κάποια φέρουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. O πλούτος των τυριών της περιοχής οφείλεται στο φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και τη μεγάλη παράδοση στην τυροκόμηση. Aσυναγώνιστη είναι η τοπική φέτα, το καπνιστό τυρί μετσοβόνε, ο ανθότυρος ή το πικάντικο βασιλοτύρι.

Ντεμπίνα

Στον νομό Ιωαννίνων η αμπελοκαλλιέργεια χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Και η ποικιλία Ντεμπίνα, στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσα, δίνει το φημισμένο λευκό κρασί ΠΟΠ της περιοχής καθώς και τους γνωστούς ημιαφρώδεις και αφρώδεις οίνους. Τα κρασιά της ποικιλίας ξεχωρίζουν για τη δροσιστική οξύτητά τους. Στο ποτήρι αποκαλύπτουν φινέτσα και αρώματα που θυμίζουν αχλάδι και πράσινο μήλο. Μια ποικιλία Ηπειρώτισσα, που συνοδεύει ιδανικά τις τοπικές συνταγές.

Μια λίμνη κόσμημα

Το θρυλικό νησάκι στην αγκαλιά της λίμνης Παμβώτιδας -ένα από τα ελάχιστα νησιά μέσα σε λίμνη που κατοικούνται- είναι απόλυτα ταυτισμένο με τον ατελέσφορο έρωτα του Aλή Πασά για την κυρα-Φροσύνη και με την τραγική μοίρα της. O παραδοσιακός οικισμός με τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα μαγαζιά λαϊκής τέχνης προσφέρεται για μια ανέμελη βόλτα.

  • Στον Μώλο της λίμνης Παμβώτιδας θα δοκιμάσεις τις τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως τα τηγανητά βατραχοπόδαρα, αλλά και οι φρέσκες πέστροφες και τα χέλια.