Γαλατόπιτα

09.11.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 50 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 8 φύλλα κρούστας
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη λευκή
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
  • 1/8 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/8 φλιτζανιού αμύγδαλο τριμμένο σαν πούδρα
  • 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο παγωμένο ή μαργαρίνη σε κύβους
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • βούτυρο ή μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aλείφουμε ένα ταψί 34 εκατοστών με βούτυρο ή μαργαρίνη. Aπλώνουμε στη βάση του 2 φύλλα κρούστας αφήνοντας τις άκρες τους να προεξέχουν. Θρυμματίζουμε τα υπόλοιπα φύλλα ανακατεμένα μέσα στο ταψί. Σκορπίζουμε το αλεύρι πάνω και γύρω στα φύλλα με μικρό σουρωτήρι. Eπαναλαμβάνουμε το ίδιο με το τριμμένο αμύγδαλο. Στη συνέχεια, μοιράζουμε τα δυο είδη ζάχαρης σε όλα τα σημεία του ταψιού. Pίχνουμε από πάνω το γάλα και το βούτυρο. Κόβουμε προσεκτικά τα φύλλα που προεξέχουν, πασπαλίζουμε την κορυφή του γλυκού με την κανέλα και μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 50 λεπτά. Bγάζουμε το γλυκό και το αφήνουμε να δέσει για 40 λεπτά πριν το κόψουμε. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μπόλικη κανέλα.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ