Ζυμώνοντας την παράδοση

29.11.2011
Οι νοικοκυρές της Αμφίκλειας πλάθουν και κεντούν το ζυμάρι, δημιουργώντας ψωμιά που θα τους άξιζε να μπουν σε μουσείο!

H Αμφίκλεια μπορεί να καμαρώνει για το μοναδικό στη χώρα μας Μουσείο Αρτου. Η ιστορία του τόπου και των κατοίκων της, που ήταν στενά συνδεδεμένη με τη γη και την καλλιέργεια του σιταριού, ξεδιπλώνεται μέσα στις αίθουσες αυτού του τόσο οικείου στην καθημερινότητα του ανθρώπου μουσείου. Μπορείς να πάρεις μια καλή γεύση από την αγροτική ζωή και την καλλιέργεια του σιταριού μέσα από την πλούσια συλλογή εργαλείων του 19ου αιώνα. ? Λαογραφικός Σύλλογος Αμφίκλειας, τηλ. 22340-2304 ή Δήμος Αμφίκλειας, τηλ. 22343-50100, ?105

Εκθεση ψωμιού

Κάθε δύο χρόνια διοργανώνεται στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα που γιορτάζουν στην Αμφίκλεια τα Εισόδια της Θεοτόκου ή της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας, η έκθεση ψωμιού. Οι γυναίκες ζυμώνουν ψωμιά και άλλα τοπικά παρασκευάσματα από σιτάλευρο, καλαμποκάλευρο και δημητριακά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψωμιά που φτιάχνονται με αφορμή τον κύκλο του χρόνου (Χριστούγεννα, Πάσχα, θερισμός) καθώς και οι εξαιρετικές πίτες, ο τραχανάς, τα κουλούρια και οι χυλοπίτες.

Μια πόλη αρχόντισσα

Η Αμφίκλεια σας υποδέχεται στις υπώρειες του Παρνασσού. Μπορεί η Αράχωβα και οι Δελφοί να κλέβουν όλη τη δόξα, εδώ όμως θα ανακαλύψετε πολλά γραφικά και ήρεμα μέρη. Μνημεία διαφορετικών πολιτισμών, πλακόστρωτα σοκάκια, υπέροχα διατηρητέα νεοκλασικά, βρύσες ιστορικές και γοητευτικές εκκλησιές θα σας συνεπάρουν.

* Η ντόπια κουζίνα αποκαλύπτεται μέσα από τις πίτες με τα πλαστά φύλλα, το τυρί μάσκουρι, που φτιάχνεται στην περιοχή, και, φυσικά, μέσα από τα ψητά σούβλας, όπως κοντοσούβλι, κοκορέτσι και σπληνάντερο. Αγαπημένο πιάτο η προβατίνα γιουβέτσι στον φούρνο.

* Από τα παραδοσιακά προϊόντα με βάση το σιτάλευρο και το καλαμποκάλευρο είναι οι κουλούρες, οι μπομπότες, τα σησαμένια αμυγδαλωτά και οι κάθε λογής άρτοι, που στολίζονται ανάλογα με την περίσταση.

Από τη Νίκη Μηταρέα