Σπιτικό ψωμί με μπίρα αντί για μαγιά

25.01.2012

Yλικά

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτί μπίρα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι γραβιέρα τυρί τριμμένο
  • 1 φόρμα διαστάσεων 30x18 εκ. και βάθους 8-10 εκ.

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη στη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας. Αναμειγνύουμε καλά με κουτάλι σε μπολ όλα τα υλικά για το ψωμί. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για μισή ώρα. Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και απλώνουμε το τυρί στην επιφάνεια του ψωμιού. Επαναφέρουμε στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά επιπλέον. Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί το ψωμί, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Αν η λεπίδα του βγει καθαρή, έχει ψηθεί. Αν όχι, το αφήνουμε να ψηθεί μερικά λεπτά επιπλέον.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ