Ρόδι η γεύση της ευτυχίας

19.12.2011
Σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και μακροζωίας υπόσχεται στιγμές απόλαυσης, καθώς οι τραγανοί του σπόροι σπάνε στο στόμα και πλημμυρίζουν γεύση και άρωμα τον ουρανίσκο. Ρόδι, λοιπόν, και... η παράδοση έχει όνομα!

Σπάνια ένας καρπός έχει «δεθεί» συμβολικά με τόσες διαφορετικές δοξασίες όσες το ρόδι! Θεωρείται ότι συνδέει τον πάνω με τον Κάτω Κόσμο, αφού με ένα ρόδι «έδεσε» ο Πλούτωνας την Περσεφόνη, κρατώντας την κοντά του, όμως αποτελεί και σύμβολο γονιμότητας, όπως μας πληροφορεί και ο κ. Κώστας Κοντός, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ροδιού Αιτωλοακαρνανίας: «Από τους παππούδες μας μάθαμε ότι το ρόδι είναι το φρούτο της μακροζωίας και της αφθονίας, γι’ αυτό και την Πρωτοχρονιά σπάμε ένα ρόδι και το ρίχνουμε στα χωράφια, με την ευχή η σοδειά μας να είναι τόσο άφθονη όσο τα σπυριά του».

Ποικιλίες που μαγεύουν
Στη σημερινή εποχή εκτιμούμε, βέβαια, το ρόδι όχι τόσο για τον πλούσιο συμβολισμό του αλλά και για τη μοναδική του γεύση! Ανάλογα, δε, με τη συνταγή που θέλει κανείς να ακολουθήσει, μπορεί να βρει και την κατάλληλη ποικιλία. «Στη δική μας περιοχή», μας λέει ο κ. Γιώργος Μαυρόγιαννης, βιοκαλλιεργητής φρούτων και λαχανικών στην περιοχή της Αργολίδας, «καλλιεργούμε την επιτραπέζια ποικιλία Ερμιόνης, η οποία ευδοκιμεί σε ζεστά κλίματα, όπου ο ήλιος, η φωτοσύνθεση και η μεταφορά γύρης τούς χαρίζουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Προσθέτουμε σπόρους ροδιού στη μαρουλοσαλάτα, αναμειγνύουμε λάδι, ξίδι και μέλι σε ένα σέικερ και περιχύνουμε τη σαλάτα με το μείγμα. Γαρνίρουμε με τριμμένα αμύγδαλα». Για πιο... γλυκές παραλλαγές η κ. Ζακλίν Μπέιλι, πρόεδρος του Γυναικείου Συνεταιρισμού «Το Ρόδι», στον Άγιο Ονούφριο Πηλίου, προτείνει τη γλυκόξινη ποικιλία ροδιού «Wonderful», που είναι ιδανική για να φτιάξει κανείς γλυκό του κουταλιού, σιρόπι ροδιού και ροδόξιδο. «Το ροδόξιδο που φτιάχνουμε έχει κόκκινο χρώμα, ιδιαίτερη γεύση και ταιριάζει πολύ σαν ντρέσινγκ με πράσινες σαλάτες, όπως μαρούλι, σπανάκι, ρόκα. Φτιάχνουμε, επίσης, κουλουράκια με σιρόπι από ρόδι, διακοσμημένα με σπόρους ροδιού».

Ο κόκκινος... χρυσός
Οι μοναδικής νοστιμιάς σπόροι του κρύβουν, όμως, και άλλες εκπλήξεις! «Το ρόδι
έχει μπει στην κατηγορία των υπερτροφών, χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία και στις μοναδικές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες», μας λέει ο κ. Γρηγόρης Αργυρίου, γεωτεχνικός και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας. «Το ρόδι έχει τριπλάσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από το πράσινο τσάι», συμπληρώνει ο κ. Κοντός, «ενώ, σύμφωνα με έρευνες, αξιοσημείωτη είναι η βοήθειά του στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον προστάτη. Η μεμβράνη του χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καλλυντικών και στις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ η φλούδα του στα βυρσοδεψεία στη βαφή δέρματος».

Με ρόδι & φαντασία

Και σε αφέψημα
«Με το φλοιό του ροδιού μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα αφέψημα, το οποίο πίνουμε σε περίπτωση διάρροιας ή υπερβολικής αιμορραγίας που οφείλεται σε γυναικολογικά προβλήματα», μας είπε η Βάλια Κουβάτσου, βελονίστρια και βοτανοθεραπεύτρια στα Χανιά, ιδιοκτήτρια του βοτανοπωλείου «Δίανθος». «Ανάλογα με το σωματικό βάρος μας θα χρειαστούμε 3-9 γρ. φλοιό που θα βράσουμε σε 2,5 φλιτζάνια νερό για 10-15 λεπτά και θα πιούμε τη μισή ποσότητα το πρωί και την υπόλοιπη το βράδυ. Μπορούμε να πίνουμε αυτό το αφέψημα για είκοσι μέρες. Εξυπακούεται, βεβαίως, ότι καλό είναι, αν συνυπάρχουν προβλήματα υγείας, να συμβουλευτούμε το γιατρό μας. Επίσης, ο φλοιός του ροδιού χρησιμοποιείται στα συστατικά κρέμας που φτιάχνεται μαζί με κερί μέλισσας για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματολογικών προβλημάτων».

Άλειμμα με ρόδι και γρεναδίνη
Συνταγή από τη Ζακλίν Μπέιλι

Υλικά: • Σπόρους από 6 ρόδια • 300 ml νερό
• 120 ml σιρόπι ροδιού (γρεναδίνη) • Χυμό και σπόρους από 2 πορτοκάλια • 900 γρ. ζάχαρη (περίπου 2,5 κούπες) που θα έχουμε ζεστάνει

Εκτέλεση: Πιέζουμε τους σπόρους του ροδιού για να πάρουμε το χυμό τους. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χυμό ροδιού, το σιρόπι, το χυμό και τους σπόρους πορτοκαλιού και το νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει όλη νύχτα. Στραγγίζουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε το μείγμα για 5-10 λεπτά, ώσπου να αρχίσει να πήζει, αφαιρώντας τον αφρό με μια κουτάλα. Μεταφέρουμε το άλειμμα σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Μπορούμε να το γευτούμε σαν μαρμελάδα με ψωμί ή φρυγανιές ή ακόμα και να γαρνίρουμε το τσιζκέικ.

Λικέρ από ρόδι
Συνταγή της κ. Αγγελικής Πλιακοπάνου από την εταιρεία Βιολογικά και Παραδοσιακά Προϊόντα Μονολίθι Τζουμέρκα

Υλικά: • 3 ποτήρια χυμό από ώριμα ρόδια
• 2 ποτήρια ζάχαρη • 2 ποτήρια κονιάκ ή τσίπουρο

Εκτέλεση: Βάζουμε το χυμό ροδιού με τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και το αφήνουμε για είκοσι μέρες στον ήλιο, ανακινώντας τακτικά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε το κονιάκ ή το τσίπουρο και το λικέρ μας είναι έτοιμο.

ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  • Μαρμελάδα δαμάσκηνο με ρόδι ΓΕΩΔΗ από τη σειρά σπάνιες γεύσεις.
  • Γλυκό του κουταλιού ρόδι, σιρόπι ροδιού, κουλουράκια με χυμό ροδιού από «Το Ρόδι» στον Άγιο Ονούφριο Πηλίου.
  • Λικέρ ρόδι από τα «Βιολογικά και Παραδοσιακά Προϊόντα Μονολίθι Τζουμέρκα», από το Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλού Αγρού Δράμας «Η Καλοαγρίτισσα» και από την Ποτοποιία Κακίτση στη Χίο.

Nέλλη Παρασκευοπούλου