Μοσχαράκι κοκκινιστό αλά Pandespani

01.12.2011
Aξίζει τελικά να μην προσπερνάμε όσα ωραία έχουμε ή μας προσφέρονται με αγάπη, θεωρώντας τα απλώς δεδομένα και αυτονόητα.

Μια από αυτές τις μέρες με την κούραση στο κόκκινο, ο αέρας τόχε σκάσει απ’ την κουζίνα, κάποια παραζαλισμένα του μόρια έκοβαν βόλτες στο χώρο κάνοντας το σπίτι να μυρίζει κανέλα και μπαχάρι, στο τραπέζι πλάι σ’ ένα ποτήρι merlot καθόταν άκρως ελκυστικό το κοκκινιστό μοσχαράκι, σκηνοθετημένη έκπληξη σκέφτηκα πρώτα, τί ωραία που υπήρχε κάτι να με περιμένει, κι έπειτα κατάλαβα πως ήταν περισσότερο από ‘κάτι’, το ‘κάτι’ έχει μια τσιγκούνικη διάσταση συναισθήματος στο όριο της υποτίμησης της πραγματικότητας.

Καιρό είχα να δοκιμάσω την νοστιμιά του, απασχολημένη με τις απανταχού μαγειρικές περιπέτειες και καθώς το απολάμβανα έτοιμο, είχα την ευκαιρία να αξιολογήσω εκ νέου την δεμένη γευστική του χάρη. Είπα λοιπόν, να ξαναγίνει το εγχείρημα και γράφω σήμερα γι’ αυτό, όχι γιατί πρόκειται για μια σπάνια συνταγή παρότι εξαιρετικά νόστιμη, αλλά γιατί αξίζει τελικά να μην προσπερνάμε όσα ωραία έχουμε ή μας προσφέρονται με αγάπη, θεωρώντας τα απλώς δεδομένα και αυτονόητα.

Προετοιμασία: 10 λεπτά και σχεδόν 2 ώρες το μαγείρεμα, όπου ασχολείστε μαζί του περίπου ένα τέταρτο. Είναι σημαντικό α) το κρέας να είναι εντελώς στεγνό, β) να μαγειρευτεί σε εξαιρετικά χαμηλή φωτιά. Εύκολη συνταγή. Aν δεν μπείτε στον πειρασμό να υπερβάλετε στο λάδι (πραγματικά δεν το χρειάζεται), το πιάτο θα είναι και σχετικά λάιτ.

Υλικά (για 4-5 άτομα)
1,5 κιλό μοσχαρίσια σπάλα (ή ποντίκι, αν σας αρέσει το ζελέ που έχει το συγκεκριμένο μέρος) κομμένο σε κομμάτια 5 εκατ. περίπου
2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
100 ml κόκκινο κρασί
1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα (βιολογική κατά προτίμηση, γιατί είναι γλυκιά και δεν θα χρειαστεί ζάχαρη)
1-2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 ξύλο κανέλα
5-6 κόκκους μπαχάρι
200 ml νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμάζεται τοο κρέας: Στεγνώνετε καλά τα κομμάτια σκουπίζοντάς με χαρτί. Δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρά. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το λάδι και τσιγαρίζετε σε δυνατή φωτιά το κρέας από όλες τις πλευρές για 8-10 λεπτά. Το βγάζετε, βάζετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και σοτάρετε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά να μαραθεί. Προσθέτετε το κρέας, ανακατεύετε άλλο 1 λεπτό και σβήνετε με το κρασί, αφήνοντάς το να εξατμιστεί τελείως.
Κάνετε τη σάλτσα: Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει κατεβάζετε τη φωτιά στο ελάχιστο του ελάχιστου, σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε έτσι για 1,5 – 2 ώρες, μέχρι το κρέας να είναι μαλακό. Στη μία ώρα ελέγχετε τη σάλτσα σε αλάτι, πιπέρι και διορθώνετε, αν χρειάζεται.
Σερβίρισμα: Σε πιατέλα ή σε πιάτα (ζεστά ανάλογα με την εποχή) με ρύζι ή πουρέ ή τηγανητές πατάτες. Απλώς τέλειο.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani εδώ.