Όλη η αλήθεια για τα προβιοτικά

09.12.2011
Φίλοι και γνωστοί σου σύστησαν να πάρεις προβιοτικά σκευάσματα, είσαι όμως αρκετά διστακτική. Κατά πόσο αυτά βοηθούν και ποια είναι η λειτουργία τους; Μάθε όλη την αλήθεια για τα προβιοτικά

Ο τυμπανισμός και οι κολικοί σε ταλαιπωρούν συχνά το τελευταίο διάστημα, χαλώντας τη διάθεσή σου ενώ η ώρα της εκκένωσης φαντάζει σκέτο μαρτύριο λόγω της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας; Η δυσφορία που νιώθεις είναι τόσο έντονη σε σημείο που να γίνεσαι αντικοινωνική, αρνούμενη κάθε πρόσκληση για έξοδο;

Πιθανότατα να κατατάσσεσαι κι εσύ στο ποσοστό αυτό των ατόμων που πάσχει από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, μια λειτουργική διαταραχή και υπερευαισθησία του εντέρου που εμφανίζεται δίχως να υφίσταται κάποια άλλη οργανική νόσος. Φίλοι και γνωστοί σου σύστησαν να πάρεις προβιοτικά σκευάσματα, είσαι όμως αρκετά διστακτική. Κατά πόσο αυτά βοηθούν και ποια είναι η λειτουργία τους; Μάθε όλη την αλήθεια για τα προβιοτικά.

Τι είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου;

Αν και τα ακριβή αίτια για την κατάσταση αυτή παραμένουν άγνωστα, η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει πως τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται σε μεταβολές της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, είτε μετά από κάποια λοίμωξη, αυστηρή δίαιτα ή εξαιτίας έντονου άγχους.

Αν και το σύνδρομο δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία, τα έντονα αλλά και συνεχή συμπτώματα του, το καθιστούν ιδιαίτερα ενοχλητικό κι αν η κατάσταση συνεχιστεί διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα. Ο πόνος και το συνεχές αίσθημα δυσφορίας σου προκαλεί κόπωση σε σημείο που να επηρεάζει τις κοινωνικές σου δραστηριότητες αλλά και την απόδοσή σου στην εργασία ενώ το πρήξιμο στην κοιλιά είναι τόσο έντονο που ακόμη κι όταν περπατάς αισθάνεσαι άσχημα.

Ειδικά, τώρα την περίοδο των εορτών, όπου η αντιστάσεις κάμπτονται και η δοκιμή «απαγορευτικών» εδεσμάτων γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία τα συμπτώματα μεγιστοποιούνται με αποτέλεσμα να σφαδάζεις από πόνους μη μπορώντας να κάνεις οτιδήποτε.

Τα προβιοτικά προϊόντα όντως βοηθούν;

Αν και οι επιστημονικές μελέτες είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, υπάρχου σαφείς ενδείξεις για τη δράση και τα οφέλη των προβιοτικών. Όποια κι αν είναι η αιτία εμφάνισης συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, μπορούν να ελλατωθούν και να αντιμετωπιστούν με τα γνωστά προβιοτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τροφών με προβιοτικά επαναφέρει σε σημαντικό βαθμό την ομαλή κι εύρυθμη λειτουργία της πέψης, επιλύοντας προβλήματα όπως το φούσκωμα, το τυμπανισμό, κολικούς κι άλλες ενοχλητικές καταστάσεις που συνδέονται με το σύνδρομο.

Μήπως όλα είναι στο μυαλό μας;

Σε κάποιο βαθμό, η ελάττωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Ωστόσο, σε μεγάλο ποσοστό τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση, ανακουφίζοντας από πόνο και φούσκωμα.

Πρόσφατη μελέτη της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου που διεξήχθη σε δείγμα 186 ασθενών είναι ενδεικτική του οφέλους που αποκομίζουμε.

Οι συμμετέχοντες, που στο σύνολό τους παρουσίαζαν προβλήματα αυτού του είδους, κλήθηκαν να καταναλώνουν για διάστημα τριμήνου προβιοτικά ποτά σε καθημερινή βάση, πριν το πρωινό τους. Σε κάθε έναν αντιστοιχούσε δόση 1ml προϊόντος ανά κιλό σωματικού βάρους. Δηλαδή, κάποια γυναίκα με βάρος 65 κιλά έπρεπε να πίνει κάθε πρωί ένα μικρό φλιτζανάκι. Η ποσότητα αυξανόταν ή μειωνόταν ανάλογα με τα κιλά κάθε ατόμου.

Βέβαια, για να εξεταστεί το κατά πόσο τα αποτελέσματα αποδίδονται στη δράση των βακτηρίων ή αντίθετα η βελτίωση οφείλεται καθαρά σε λόγους ψυχολογικούς, στα 2/3 των ασθενών χορηγήθηκαν προβιοτικά σκευάσματα ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε πλασίμπο, ένα ποτό που δεν περιείχε προβιοτικά σε αντίθεση με το τι πίστευαν.

Αν και αναφέρθηκε εξασθένηση των συμπτωμάτων ακόμη και σε όσους λάμβαναν το εικονικό φάρμακο, αυτή ήταν εξαιρετικά μικρή και μηδαμινή σε σχέση με το όφελος που αποκόμισαν όσοι όντως λάμβαναν προβιοτικά σκευάσματα. Σε ποσοστό 60% παρουσίασαν βελτίωση και μετά από κάποιο διάστημα το φούσκωμα και η δυσφορία άρχισαν να υποχωρούν ενώ κάποιοι ασθενείς, παρουσίασαν υποτροπή συμπτωμάτων με το που σταμάτησαν να λαμβάνουν το σκεύασμα.

Ακόμη κι ο επικεφαλής της μελέτης, ο καθηγητής Bjarnason έμεινε έκπληκτος από το αποτέλεσμα καθώς θεωρούσε πως όλα ήταν θέμα μυαλού. Όπως όμως τονίζει φαίνεται πως τα στελέχη των βακτηρίων που περιέχουν τα προβιοτικά σκευάσματα

Όλα τα προβιοτικά κάνουν καλό στο φούσκωμα;

Πολλά προϊόντα απ΄ όσα αποκαλούνται «προβιοτικά» στην πραγματικότητα δεν διευκολύνουν την πέψη δεδομένου πως δεν περιέχουν τα στελέχη αυτά των βακτηρίων που βοηθούν σε αυτήν.

Κάποια από τα προβιοτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αποκλειστικά για τόνωση του ανοσοποιητικού και άλλα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου. Οπότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το σωστό!

Αν βέβαια τα συμπτώματα συνεχίζουν να σε ταλαιπωρούν, καλό θα ήταν να ενημερώσεις το γιατρό σου που θα σου συστήσει την καταλληλότερη αγωγή.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα