Μοναδικά μελομακάρονα αλά Pandespani

06.12.2012
Mοναδικά μελομακάρονα φάγαμε από τα χεράκια της κυρίας Ελένης. Είχε έρθει με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί ζαχαροπλαστείου γεμάτο καλοτακτοποιημένα -πλην βαλμένα ασφυκτικά- μάλλον μικρά μελομακάρονα, σκεπασμένα με τριμμένη καρυδόψυχα. Το άνοιξε και μύρισε η κουζίνα μας μέλι, κανέλα και γαρύφαλλο!

Εσείς φυσικά δεν γνωρίζετε την Ελένη μας και πόσο γλυκός άνθρωπος είναι. Αλλά εγώ που την έχω ζήσει καθημερινά για πάνω από δέκα χρόνια, σας λέω ότι σε προηγούμενη ζωή της θάπρεπε να ήταν μεγαλοκατασκευαστής …μελομακάρονων! Και ότι αυτά των φετινών Χριστουγέννων ανταγωνίζονταν την ίδια.

Της κυρίας Ελένης της ταιριάζει απόλυτα η απίστευτη γλύκα του σίγουρου ανθρώπου που έχει περάσει από καυτές βουτιές και έχει βγει ολόκληρη παίρνοντας στο ακέραιο το άρωμα, τη γεύση και τα λίγα σπάνια χαρακτηριστικά της περιπέτειας της ζωής που δίνουν στους ανθρώπους -όπως και στα εδέσματα- μοναδικό χαρακτήρα.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι η δική της. Αν την κάνετε, ακολουθήστε την ευλαβικά, χωρίς βιασύνες.

Προετοιμασία: Τα μελομακάρονα μπορούν να γίνουν και να ψηθούν την μια μέρα και γίνει το μέλωμά τους την επομένη. Την ώρα που γίνεται το μέλωμα θα πρέπει ή τα μελομακάρονα να είναι ζεστά ή καυτό το σιρόπι. Ποτέ και τα δύο γιατί τα μεν θα διαλυθούν στο δε κι εσείς θα έχετε ένα σιρόπι με τριμμένα μπισκοτάκια! Η κυρία Ελένη ακολουθεί το δεύτεροτρόπο και αυτόν προτείνω στη συνταγή.

Για 70-90 κομμάτια μετρίου μεγέθους
2 φλ. λάδι
1 φλ. ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι
1 κ.γ. σόδα φαγητού
2 κ.γ. baking powder
1/4 φλ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/4 φλ. κονιάκ

για το σιρόπι
2 φλ. μέλι
2 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
2 ξύλα κανέλα

για το γαρνίρισμα
1/2 κιλό καρύδια ψύχα τριμμένα -όχι σκόνη
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.σ. γαρίφαλο τριμμένo

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε τα μελομακάρονα: Κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το baking powder, το ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη.

Βάζετε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και κτυπάτε το μίγμα καλά ν’ ασπρίσει. Ξεχνάτε εδώ το μίξερ και συνεχίζετε με το χέρι.

Διαλύετε στο χυμό πορτοκάλι τη σόδα και το προσθέτετε στο μίγμα με ευγενικές κινήσεις. Προσθέτετε το κονιάκ και τελευταίο λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας πάντα με το χέρι, σιγά-σιγά μέχρι να έχετε μια ζύμη ωραία και μαλακή προς μέτρια (όχι σφιχτή). Την αφήνετε 15 λεπτά να ξεκουραστεί και στη συνέχεια πλάθετε τα μελομακάρονα παίρνοντας 1 κουταλιά περίπου ζύμη τη φορά.

Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα και με πιρούνι πιέζετε ελαφρά κατά μήκος στο πάνω μέρος τους ώστε να αποκτήσουν ένα σχέδιο από ίσιες ρηχές γραμμές. Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Θυμίζω πως το μέλωμα μπορεί να γίνει και την επομένη.

Σημείωση: Ή ζεστά τα μελομακάρονα ή ζεστό το σιρόπι!

Μελώνετε: Ανακατεύετε τα υλικά για το γαρνίρισμα σε μπολ και το κρατάτε χωριστά.
Σε κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζετε και συνεχίζετε το βρασμό για 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Βάζετε με προσοχή ένα-ένα τα μελομακάρονα στην κατσαρόλα με το καυτό σιρόπι για 3 λεπτά και τα βγάζετε -επίσης προσεκτικά- με τρυπητή κουτάλα, ώστε το σιρόπι να στραγγίζει. Τα τοποθετείτε σε πιατέλα που έχετε προηγουμένως πασπαλίσει με το μίγμα καρυδοκανελογαρίφαλλο ενώ το ίδιο μίγμα τους ρίχνετε από πάνω. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο σε στρώσεις μελομακάρονα – καρυδοκανελογαρίφαλλο εναλλάξ, μέχρι να τελειώσουν. Τα αφήνετε ως έχουν, ξεσκέπαστα σε θερμοκρασία δωματίου (ποτέ καλυμμένα με μεμβράνη γιατί θα μουλιάσουν).

Σημείωση: Κατά τη διαδικασία του βαπτίσματος των μελομακάρονων στο σιρόπι, που άλλωστε παίρνει χρόνο, αυτό μπορεί να κρυώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση το ξαναζεσταίνουμε. Θα πρέπει πάντα να είναι καυτό.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani εδώ.