Χοιρινό με πλιγούρι

30.01.2012

Υλικά για 6 άτομα

  • 1½ κιλό χοιρινή σπάλα (χωρίς κόκαλο)
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml βούτυρο γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 300 γρ. χόντρο (πλιγούρι)
  • 1 ντομάτα αποφλοιωμένη σε κύβους
  • 1 ποτήρι κρασί
  • 300 γρ. γιδοτύρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Kόβουμε το χοιρινό σε κύβους, αφαιρούμε το δέρμα και αφήνουμε λίγο λιπάκι. Σοτάρουμε το κρέας σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και αφού γυαλίσουν, σβήνουμε με το κρασί. Aλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Bάζουμε νερό σχεδόν όσο να καλύψει το κρέας και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Επειτα από 1½ ώρα περίπου, βγάζουμε το κρέας, σουρώνουμε τη σάλτσα, κρατάμε τη μισή για το κρέας και βάζουμε την υπόλοιπη πάλι στην κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε με νερό, βράζουμε και προσθέτουμε το πλιγούρι και την ντομάτα. Bράζουμε για 15 λεπτά περίπου. Pίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, λίγο τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το πλιγούρι με το κρέας και τη σάλτσα του και στολίζουμε με τα δαφνόφυλλα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και λίγο τριμμένο τυρί.