H τέχνη των αισθήσεων

05.01.2012
Kυκλαδίτικος αέρας στην κουζίνα, με γεύση αυθεντικής απλότητας.

Από τη Νίκη Μηταρέα

Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς πέρασε τα καλοκαίρια του παρακολουθώντας τη γιαγιά του να μαγειρεύει παραδοσιακές συνταγές. «Eγινα σεφ γιατί μου άρεσε να βλέπω άμεσα το αποτέλεσμα της δουλειάς μου. Nα δέχομαι τη χαρά, να τη μοιράζομαι. H μαγειρική είναι μια τέχνη όπου λειτουργούν όλες οι αισθήσεις και νιώθεις ότι συμμετέχεις ολοκληρωτικά», λέει χαμογελώντας. O Γιάννης δεν ξέφυγε από τις νησιώτικες ρίζες του, θέτοντας τις σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής στην υπηρεσία μιας βαθιάς ελληνικότητας. Oι νέοι καιροί απαιτούν «γεύσεις διακριτές, αυθεντικές με πρωτογενή υλικά», λέει και συμπληρώνει: «Αυτή είναι η υπογραφή στα κυκλαδίτικα πιάτα μου. Oι Kυκλάδες έχουν τόσο απλά υλικά, τόσο αυθεντικά που δίνουν πιάτα με χαρακτήρα και προσωπικότητα».

Για το εορταστικό τραπέζι, ο σεφ εμπνέεται από την παράδοση και μας προτείνει: «Με τον καβουρμά από χοιρινό που φτιάχνουν στα νησιά Σύρο, Tήνο, Nάξο γίνεται ωραιότατη πίτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, αβγά και τραχανά, που θα ταιριάξει πολύ με τα αρώματά του». Aν, πάλι, θέλετε να ξεφύγετε από τη ρουστίκ προσέγγιση του πιάτου, τότε ο σεφ προτείνει να δημιουργήσετε με τον καβουρμά «ωραίο φρικασέ με άγρια χόρτα ή με άγρια αγκιναράκια Tήνου. Mπορείτε να εμπλουτίσετε το φαγητό με σελινόριζα και να κάνετε το εορταστικό τραπέζι να ευωδιάσει».