Σούπα με καρότα, κολοκύθα και ξινόμηλα

06.02.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 400 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη κομμένη σε κύβους
  • 400 γρ. καρότα καθαρισμένα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 1-2 κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 2 ξινόμηλα καθαρισμένα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. πελτέ κυδώνι ή μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 πιπερίτσα καυτερή
  • 300 γρ. κρασί λευκό
  • 2 λεμόνια (τον χυμό του)
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, κανέλα και πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
  • 1½ λίτρο ζωμό κότας ζεστό
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα το βούτυρο με το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τους κύβους της κολοκύθας, του καρότου, τα ξινόμηλα και τον πελτέ κυδώνι ή τη μαρμελάδα πορτοκάλι. Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε την καυτερή πιπερίτσα και τον ζωμό κότας. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και τα μπαχαρικά. Λιώνουμε τη σούπα χρησιμοποιώντας την ειδική ράβδο του μπλέντερ, ελέγχουμε το αλάτι και σερβίρουμε με λίγη κρέμα γάλακτος στο κάθε πιάτο.