Γαλοπούλα γεμιστή με μήλο και πορτοκάλι

24.12.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 1 ώρα
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 1/2 - 2 ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

-1 γαλοπούλα (2 κιλών περίπου

-3 μήλα πράσινα κομμένα στα 4

-1 πορτοκάλι κομμένο στα 4 + μισό για το τρίψιμο της γαλοπούλας

-1 κλωναράκι δεντρολίβανο

-150 γρ. βούτυρο λιωμένο

-2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού

-1 κρεμμύδι σε ροδέλες

-4 σκελίδες σκόρδο

-1½ φλιτζάνι κρασί λευκό

-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

-1 μ. κλωστή χοντρή και σακοράφα

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και σκουπίζουμε τη γαλοπούλα. Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και τη γεμίζουμε με τo 1 μήλο, το 1 πορτοκάλι και το δεντρολίβανο. Δένουμε τα πόδια με τον σπάγκο και ράβουμε το άνοιγμα. Εναλλακτικά, το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες. Τρίβουμε εξωτερικά τη γαλοπούλα με το μισό πορτοκάλι και την αλατοπιπερώνουμε και απ’ έξω. Την τοποθετούμε στο ταψί, βάζουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού, τα σκόρδα, τα υπόλοιπα μήλα και την περιχύνουμε με το βούτυρο και τον μισό χυμό πορτοκαλιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1½-2 ώρες στους 200°C βρέχοντάς την κάθε τόσο με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και τη σάλτσα της και ραντίζοντάς τη με το κρασί. Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου ψημένες σε χυμό πορτοκαλιού.