Αγκινάρες με αβγολέμονο

05.06.2012

Υλικά για 5 μερίδες

10 αγκινάρες μετρίου μεγέθους
2 λεμόνια, το εσωτερικό και ο χυμός τους
6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
4 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα τέσσερα
1 ματσάκι άνηθος
½ κιλό πατάτες κομμένες στα τέσσερα
3 καρότα μικρά κομμένα σε ροδέλες
1 κουταλιά αλεύρι
2 αβγά μικρά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Καθαρίζετε τις αγκινάρες, τις τρίβετε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν και τις αφήνετε σε λεκάνη με νερό και λίγο χυμό λεμονιού.

2. Βάζετε σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα, τα κρεμμύδια τα ξερά και τον άνηθο. Όταν τα κρεμμύδια πάρουν χρώμα, ρίχνετε 2 φλιτζάνια νερό, τις πατάτες, τα καρότα, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά.

3. Βγάζετε τις αγκινάρες από το νερό και τις προσθέτετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε απαλά και ρίχνετε λίγο ακόμα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί.

4. Όταν είναι έτοιμο, φτιάχνετε το αβγολέμονο: χτυπάτε τα αβγά με πιρούνι ή μίξερ χειρός και προσθέτετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Κατόπιν, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Παίρνετε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα με το φαγητό και τον προσθέτετε σιγά σιγά στο μείγμα, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα των αβγών.

5. Αδειάζετε προσεκτικά το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, την πιάνετε από τα χερούλια της και την κουνάτε έτσι ώστε το αβγολέμονο να πάει παντού.

Σερβίρετε το φαγητό ενόσω είναι ζεστό.