Συνταγή για μαρμελάδα φράουλα

17.08.2012

Υλικά:

* 1 κιλό ώριμες φράουλες, κατά προτίμηση βιολογικές

* 1 κιλό ζάχαρη

* χυμό ½ λεμονιού

Εξοπλισμός

* βαζάκια

* 2 μεγάλες κατσαρόλες

* 1 καθαρή πετσέτα

1. Πλύντε καλά τις φράουλες κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρέστε προσεκτικά τα κοτσανάκια και τα φύλλα τους, καθώς επίσης και τυχόν χτυπήματα ή χαλασμένα μέρη. Τις κόβετε στη μέση και τις ζυμώνετε για λίγο με το χέρι μέχρι να γίνουν πολτός.

2. Βάζετε τον πολτό φράουλας στην κατσαρόλα και σκεπάζετε με τη ζάχαρη ή ακόμη καλύτερα τις τοποθετείτε στο ψυγείο και τις αφήνετε για αρκετή ώρα (αν είναι δυνατόν ολόκληρη τη νύχτα) να βγάλουν το χυμό τους.

3. Τις μεταφέρετε σε κατσαρόλα, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και βράζετε σε δυνατή φωτιά έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη. Ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και αφαιρείτε τον αφρό, ώστε τελικά η μαρμελάδα σας να έχει ωραίο, διαυγές χρώμα.

4. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο και συνεχίζετε να ανακατεύετε για να μην κολλήσει. Η μαρμελάδα θέλει περίπου 10- 20΄ για να δέσει. Η όψη της έχει συνοχή και η κουτάλα όταν τη βγάζετε καλύπτεται από τη χαρακτηριστική γυαλάδα της μαρμελάδας.

5. Αποστειρώστε τα βάζα πλένοντάς τα. Στη συνέχεια βάλτε τα σε κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο για να μη σπάσουν, αλλιώς τυλίξτε τα με πετσέτα. Καλύψτε τα με ζεστό νερό και βράστε για 10΄. Βγάλτε τα με λαβίδα, αφήστε να στεγνώσουν ανάποδα σε καθαρή πετσέτα και γεμίστε τα με την καυτή μαρμελάδα.

6. Γεμίστε τα βάζα μέχρι πάνω και κλείστε τα με τα καπάκια. Γυρίστε τα ανάποδα στην πετσέτα και περιμένετε να κρυώσουν για να τα φυλάξετε στο ντουλάπι - αν ανοιχτούν, πρέπει να μπουν στο ψυγείο. Μπορείτε να στολίσετε τα βάζα και να τα χαρίσετε ή να απολαύσετε οι ίδιοι τη μαρμελάδα σας.

Συμβουλές!

Δεν έτυχε... πέτυχε!

* Πώς θα ξέρετε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη; Βάλτε 2-3 πιατάκια στην κατάψυξη. Όταν η μαρμελάδα φαίνεται να μελώνει (μετά από 10-20΄ βρασμού), βγάλτε ένα πιατάκι και απλώστε λίγη μαρμελάδα. Βάλτε το στην κατάψυξη για 1 λεπτό να κρυώσει. Αν μπορείτε να τραβήξετε μια γραμμή με το δάχτυλο χωρίς να ξαναενωθεί, είναι έτοιμη. Αλλιώς συνεχίζετε.

Συμβουλές για γλυκά του κουταλιού

* Πώς θα πετύχει σίγουρα; Για να πετύχει το γλυκό του κουταλιού βράστε το σε σιγανή φωτιά.

* Με τι συνοδεύεται; Το γλυκό κεράσι συνοδεύει υπέροχα παγωτό καϊμάκι και γιαούρτι, μπορεί να γίνει γέμιση για κρέπες ή για να φτιάξουμε τσιζκέικ και τάρτες.