Τι να διαλέξω: Φασολάκια πράσινα ή αρακά;

18.06.2012
Ποιο να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή, και γιατί;

Αρακάς και πράσινα φασολάκια είναι δύο εξαιρετικά ωφέλιμα λαχανικά, απαραίτητα σε κάθε διαιτολόγιο. Αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών (Κ, C, A, φολικό οξύ κ.ά.), μετάλλων (μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, ασβέστιο κ.ά.), καθώς και διαφόρων φυτοθρεπτικών. Καθένα από αυτά τα συστατικά διαθέτει αποδεδειγμένα θετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Κ έχει αντιπηκτική δράση, βοηθά στην αποτροπή δημιουργίας θρόμβων και στην προστασία των αγγείων, ενώ επίσης συνεισφέρει στην καλή υγεία των οστών και στη διατήρηση της οστικής μάζας, ιδίως δε σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση, π.χ. γυναίκες στην εμμηνόπαυση και ηλικιωμένους.

Ποιο από τα δύο;
Φασολάκια! Συγκριτικά με τον αρακά, τον οποίο οι διαιτολόγοι κατατάσσουν στα αμυλούχα τρόφιμα (ομάδα δημητριακών), τα φασολάκια έχουν λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες, χωρίς να υστερούν σε φυτικές ίνες ή μικροθρεπτικά συστατικά.

Πού κάνουν καλό τα φασολάκια;
Ως τμήμα μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής, τα φασολάκια συμβάλλουν:

  • Στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Στην ενίσχυση των αντιοξειδωτικών μηχανισμών του οργανισμού.
  • Στη διατήρηση υγιών οστών και αρθρώσεων.
  • Στην ελάττωση της υψηλής χοληστερίνης και της υψηλής ομοκυστεΐνης στο αίμα.
  • Στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Στην προστασία καρδιάς και εγκεφάλου.
  • Στην αντιμετώπιση των φλεγμονών.
  • Στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του εντέρου.
  • Στην προσπάθεια ελέγχου του βάρους.

Μήπως κάτι πρέπει να προσέξω;
Τα φασολάκια δεν θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες από άτομα με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, με προβλήματα στα νεφρά ή στη χοληδόχο κύστη, καθώς και από άτομα που πρέπει να αυξήσουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό τους.

Να προτιμήσω τα νωπά ή τα κατεψυγμένα;
Και τα δύο είναι εξίσου καλά. Ωστόσο τα νωπά («φρέσκα») φασολάκια πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 1-2 μέρες μετά τη συγκομιδή τους, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό. Αντίθετα, τα κατεψυγμένα διατηρούν αναλλοίωτα τα αρχικά θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες τους, εφόσον συσκευάζονται και καταψύχονται άμεσα. Επιπλέον, είναι διαθέσιμα όλες τις εποχές του χρόνου, δεν χρειάζονται καθάρισμα ή άλλη επεξεργασία και μπαίνουν κατευθείαν από την κατάψυξη στην κατσαρόλα.

Πώς τα τρώμε;
Συνήθως ως λαδερό φαγητό, είτε σκέτα με σάλτσα ντομάτας, είτε μαζί με άλλα λαχανικά ή αμυλούχα τρόφιμα, είτε με κρέας. Προτιμότερο είναι να μαγειρεύονται στον ατμό και με λίγο ωμό ελαιόλαδο, να αποτελέσουν συνοδευτικό κρεάτων ή να προστεθούν σε σαλάτες με άλλα υλικά, π.χ. λαχανικά, ζυμαρικά, τόνο, κοτόπουλο.