Μηλόπιτα ανοιχτή αλά Pandespani

14.06.2012
Η ανοιχτή μηλόπιτα ή τάρτα με μήλα είναι της γαλλικής σχολής και έχει δύο στρώσεις μήλων, με την κάτω μαγειρεμένη πριν το ψήσιμο.

Το απόφθεγμα "Αν θέλεις να φτιάξεις μια μηλόπιτα απ’ το μηδέν, πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις το σύμπαν" το έμαθα κάτι μέρες πριν απ’ το google, αφού όμως, την μηλόπιτα την έφτιαξα. Και μάλλον ο Aμερικανός αστρονόμος και συγγραφέας Dr. Carl Sagan, ο οποίος και το είπε, δεν έχει άδικο παρότι δεν εννοούσε ακριβώς την μαγειρική διαδικασία. Αρχικά, η συνταγή επιλέχτηκε με φωτογραφικό α-μπε-μπα-μπλομ. Έτσι ακριβώς! Γιατί μηλόπιτες υπάρχουν πολλών ειδών και εθνικοτήτων και αν η ζόρικη οικογενειακή μας δημοκρατία δεν ψηφίσει για το συγκεκριμένο είδος που ορέγεται, η μηλόπιτα θα βιώσει την απαξίωση από το ντρεσαρισμένο και με περισσή άποψη σε θέματα γεύσης junior κοινό μου. Οπότε, έχοντας όλες τις πιθανές επιλογές σε φωτογραφίες στο τραπέζι (μηλόπιτα παχιά, σκεπαστή, λεπτή, τετράγωνη, τατέν, ατομική κοκ), ο κύβος ερίφθη κατά πλειοψηφία στη συγκεκριμένη ανοιχτή. Το α-μπε-μπα-μπλομ ακολούθησε και όλως τυχαίως επιβεβαίωσε την επιλογή!

Η ανοιχτή μηλόπιτα ή τάρτα με μήλα είναι της γαλλικής σχολής και έχει δύο στρώσεις μήλων, με την κάτω μαγειρεμένη πριν το ψήσιμο. Είθισται, για να γίνεται και να παραμένει τραγανή, η βάση να ψήνεται μόνη της (200 βαθμούς για 20-25 λεπτά) πριν μπει η γέμιση, αυτό που λέμε blind bake. Αυτό το στάδιο δεν υπάρχει στην εδώ συνταγή από επιλογή (για λόγους απλούστευσης και μείωσης του συνολικού χρόνου). Το αποτέλεσμα ουδόλως αδικήθηκε -άλλωστε η μηλόπιτα δεν πρόλαβε να κλείσει 2η μέρα. Μπορείτε όμως να κάνετε αυτό το πρώτο ψήσιμο, τρυπώντας με πηρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία (πριν μπει στο φούρνο) και αφήνοντάς την να κρυώσει πριν βάλετε τη γέμιση.
Το σημαντικότερο όλων στην παρασκευή είναι τα μήλα και μην μου πείτε πως λέω το προφανές! Οι περισσότερες συνταγές για μηλόπιτες χάρη στην Αυστραλέζα γιαγιά Maria Ann Smith προτείνουν τα ομώνυμα πράσινα Granny Smith, επιβεβαιώνοντας το θαύμα της προπαγάνδας. Χωρίς να διαφωνώ πως τα εν λόγω μήλα είναι ωραιότατα και θα κάνουν νοστιμότατη μηλόπιτα, η άποψή μου είναι ότι τη θέση τους μπορούν κάλλιστα να πάρουν όποια μήλα σας αρέσουν, εφόσον είναι σφιχτόσαρκα και όχι μπανανώδη. Αν δε συνδυάσετε δύο ή περισσότερους τύπους μήλων, η μηλόπιτα να έχει πιο σύνθετη γεύση και περισσότερα αρώματα.

Σ’ αυτό το είδος ανοιχτής μηλόπιτας, συχνά για να ‘γυαλίζει’ η επιφάνεια των μήλων, προστίθεται με το πινέλο ένα βερνίκι μαρμελάδας βερύκοκου. Αντ’ αυτού εδώ χρησιμοποιήθηκε το σιρόπι από το μαγείρεμά τους, το οποίο μάλιστα έτρεξε στο κόψιμο του πρώτου κομματιού και ήταν απλώς τέλειο -η μηλόπιτα ως γνωστόν πρέπει να είναι ζουμερή. Μπορείτε ακόμη να την πασπαλίσετε στο τέλος με λίγη άχνη ζάχαρη, κάτι που θα κάνω οπωσδήποτε την επόμενη φορά που θα τη φτιιάξω, δίνοντάς της ένα touch of class!

Προετοιμασία: 30-40 λεπτά συν ο χρόνος αναμονής στο ψυγείο. Βολεύει να χρησιμοποιήσετε φόρμα με αποκολλώμενα τοιχώματα και πάτο, αν θέλετε να την εμφανίσετε εκτός σκεύους, διαφορετικά οποιοδήποτε σκεύος για τάρτες. Σχετικά εύκολη συνταγή.

Υλικά (για μια φόρμα διαμέτρου 26 εκατ.)
για τη ζύμη
220 γραμ. αλεύρι
100 γραμ. βούτυρο κρύο σε κομματάκια
2 κ.σ. κονιάκ
1 μεγάλο αβγό
1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη

για τη γέμιση
1.5 κιλό μήλα (περίπου, 6 μεγάλα), ξεφλoυδισμένα, κομμένα στα 2 και καθαρισμένα εσωτερικά
βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
80 γραμ. ζάχαρη + 1 κ.σ. ακόμη
80 ml νερό
1+1 κ.γ. κανέλα σκόνη

Ετοιμάζετε τη ζύμη sucree: Βάζετε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και προσθέτετε το βούτυρο. Ανακατεύετε με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα ή με το ειδικό σύρμα (βλ. φωτό) ή με το χέρι. Προσθέτετε το αβγό ελαφρά χτυπημένο και το κονιάκ και ανακατεύετε (όχι υπερβολικά) μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη κάπως σφιχτή ζύμη. Την κάνετε μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Ετοιμάζετε τα μήλα: Κόβετε τα 3 μήλα σε 24 κομμάτια (κάθε μήλο στα 8 και τα βάζετε σε μεσαίου μεγέθους βαθύ τηγάνι με τη ζάχαρη, το νερό και το 1 κ.γ. κανέλα σε μέτρια φωτιά. Τα μαγειρεύετε για 8-10 λεπτά με το καπάκι, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσουν. Στραγγίζετε και τα κόβετε σε κομμάτια 1.5-2 εκατ. περίπου. Κρατάτε το σιρόπι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Kάνετε την μηλόπιτα: Αλείφετε καλά τη φόρμα με βούτυρο. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών. Ρολάρετε πάνω στον πλάστη το μισό και το μεταφέρετε πάνω και μέσα στη φόρμα (βλ. φωτό). Μοιράζετε στη βάση τα κομματάκια των μήλων που βγάλατε απ’ το σιρόπι. Κόβετε τα υπόλοιπα μήλα σε λεπτές φέτες (3-4 χιλ.), τα τοποθετείτε πάνω τους και με το κουτάλι μοιράζετε 2-3 κ.σ. από το σιρόπι. Τα πασπαλίζετε με την έξτρα κανέλα και τα ψήνετε στο φούρνο για 45-50 λεπτά.
Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς C. Ρίχνετε στα μήλα το υπόλοιπο σιρόπι και τα πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη (1 κ.σ.) και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά. Βγάζετε τη φόρμα απ’ τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει.

Σερβίρισμα: Zεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, σκέτη ή πασπαλισμένη με λίγη άχνη δίπλα σε παγωτό βανίλια ή άλλο της αρεσκείας σας. Yummy…

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.