Τι να διαλέξω σαρδέλα ή σολομό;

21.11.2012
Σαρδελίτσα ή σολομό; Ποιό από τα δύο ψαρικά να διαλέξεις για κυρίως πιάτο; Για να δούμε τι δείχνει το κρας τεστ.

Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί; Για να δούμε το ζήτημα αναλυτικά:

* Ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες. Περιέχει επίσης αρκετή βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β, σελήνιο, ιώδιο, μαγνήσιο και φώσφορο, ενώ αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην ψυχική μας διάθεση.

* Η σαρδέλα είναι ένα αφρόψαρο που αφθονεί στις ελληνικές θάλασσες και γι’ αυτό διατίθεται σε σχετικά φθηνή τιμή. Θεωρείται θρεπτικά εφάμιλλη με το σολομό, αν και περιέχει λιγότερα ω-3 λιπαρά, και επιπλέον αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου όταν τρώγεται με τα κόκαλα. Επιπρόσθετα, επειδή έχει μικρότερο σώμα, λιγότερο λίπος, κολυμπά σε ανοιχτές θάλασσες και όχι σε ιχθυοκαλλιέργειες και ο κύκλος ζωής της είναι μικρότερος, παρουσιάζει μικρότερα ποσοστά επιμόλυνσης από τοξικές ουσίες, όπως τα βαρέα μέταλλα.

Το κρας-τεστ έδειξε: ΣΑΡΔΕΛΑ

Σαρδέλα γιατί είναι θρεπτική, ιδιαίτερα γευστική, περισσότερο ασφαλής αλλά και πιο οικονομική επιλογή.

Τρόποι κατανάλωσης

Η φρέσκια σαρδέλα μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους.

* Ο πλέον ενδεδειγμένος είναι ψητή στη σχάρα ή ζεματιστή ή στο φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό.

* Μπορεί επίσης να φαγωθεί και ωμή: απομακρύνετε τα εντόσθια και το κεφάλι, τις αλατίζετε, τις μαρινάρετε σε μπόλικο χυμό λεμονιού, τόσο όσο να τις σκεπάζει, και τις αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες. Τις στραγγίζετε καλά και τις σερβίρετε με ελαιόλαδο, μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο σκόρδο.

Συμβουλή: Καλό είναι να αποφεύγετε τις κονσέρβες σαρδέλας με άγνωστης ταυτότητας και ποιότητας φυτικά έλαια - προτιμάτε όσες περιέχουν αποκλειστικά ελαιόλαδο, αναγράφουν αναλυτικά τα συστατικά τους, προέρχονται από επώνυμο συσκευαστή και είναι ελληνικής προέλευσης!

Μικρό μυστικό: Για να απομακρύνετε το πολύ αλάτι από την παστή σαρδέλα, τη μουλιάζετε πρώτα σε γάλα για περίπου 1 ώρα και έπειτα την πλένετε καλά.

ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σαρδέλας σε πουρίνες, άτομα με υψηλό ουρικό οξύ θα πρέπει να την καταναλώνουν σε περιορισμένες ποσότητες κι όχι πολύ συχνά.