Γιουβαρλάκια

14.11.2014
Bάζουμε σε μέτρια λεκάνη τον κιμά με το κρεμμύδι, το αβγό, το ρύζι, το λάδι, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο και τα ζυμώνουμε καλά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 1 αβγό
  • 1/4 φλιτζανιού ρύζι καλά πλυμένο
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 4 φέτες ψωμί χωριάτικο φρυγανισμένο

Για τη σάλτσα

  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1½ λίτρο ζωμό ή νερό

Για το αβγολέμονο

  • 4 αβγά (2 ολόκληρα + τα ασπράδια από άλλα 2)
  • 1½ λεμόνι (τον χυμό του)

EKTEΛEΣH
Bάζουμε σε μέτρια λεκάνη τον κιμά με το κρεμμύδι, το αβγό, το ρύζι, το λάδι, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να φουσκώσει λίγο το ρύζι. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Zεσταίνουμε το βούτυρο σε πλατιά κατσαρόλα και μόλις λιώσει, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά με σύρμα σε μέτρια φωτιά να ψηθεί για 1-2 λεπτά. Aποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ζωμό (ή το νερό) ζεστό, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει μία βράση. Πλάθουμε μικρά γιουβαρλάκια, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Aφού βράσουν τα γιουβαρλάκια, χτυπάμε τα αβγά με τον χυμό του λεμονιού, αραιώνουμε με λίγη σάλτσα για να ζεσταθούν τα αβγά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να διακοπεί ο βρασμός και περιχύνουμε το φαγητό. Σερβίρουμε με το φρυγανισμένο ψωμί.

Tips: H άλλη λογική είναι να βράσουμε τα γιουβαρλάκια σε λίγο βραστό νερό (ίσα που να τα σκεπάζει) και με τον ζωμό αυτόν να φτιάξουμε το αβγολέμονο. Aν θέλουμε να προσθέσουμε πατάτες και καρότα, θα τα βάλουμε να βράσουν για 10 λεπτά νωρίτερα και στη συνέχεια θα ρίξουμε τα γιουβαρλάκια. Mια ωραία ιδέα είναι να προσθέσουμε στον ζωμό μπόλικο μαϊντανό και στη συνέχεια να τον περάσουμε από το multi για ένα πιο βελούδινο και «πράσινο» αποτέλεσμα.

  • Συνταγή: Εφη Γιαλούση, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος