Πίτσα με ντομάτα και μοτσαρέλα

14.01.2013
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου, ανακατεύοντας συχνά και λιώνοντας με πιρούνι τα ντοματάκια.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 60 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 50 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 τεμάχια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

Για τη ζύμη

1/4 φλιτζανιού κρασί λευκό

3/4 φλιτζανιού νερό χλιαρό

45 γρ. μαγιά φρέσκια

3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. σούπας μέλι

1 κουτ. γλυκού αλάτι

2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη

1 + 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

2 μπαλίτσες μοτσαρέλα σε κύβους

4 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη

ελαιόλαδο φρέσκο

Για τη σάλτσα

1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί

EKTEΛEΣH

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου, ανακατεύοντας συχνά και λιώνοντας με πιρούνι τα ντοματάκια. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το κρασί και το νερό σε μεγάλο μπολ και τρίβουμε τη μαγιά με το χέρι μέσα στα υγρά. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η μαγιά και να ενεργοποιηθεί. Προσθέτουμε στο ίδιο μπολ μία κουταλιά ελαιόλαδο, το μέλι, την τριμμένη παρμεζάνα και το αλάτι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και βάζουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να αναμειχθεί το αλεύρι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια.

Μόλις δέσει το μείγμα, αλευρώνουμε μια επιφάνεια στην κουζίνα και το μεταφέρουμε εκεί. Ζυμώνουμε για 6 λεπτά με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Αλείφουμε ένα καθαρό μεγάλο μπολ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με νωπή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ένα σημείο της κουζίνας να ξεκουραστεί για 45 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε 2 αλευρωμένα ταψιά. Τα απλώνουμε με το χέρι να καλύψουν όλη την επιφάνεια του ταψιού και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Αν έχουμε δυσκολία να τα απλώσουμε με το χέρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλάστη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Απλώνουμε πάνω σε κάθε πίτσα μια πολύ λεπτή στρώση σάλτσα ντομάτας και τη μισή μοτσαρέλα. Μοιράζουμε την τριμμένη παρμεζάνα, τις ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ