Πάστα φλόρα

27.11.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος (κρύο, κατευθείαν από το ψυγείο)

- 100 γρ. ζάχαρη άχνη

- 1 αβγό

- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

- 1/2 πορτοκάλι (το ξύσμα του)

- 250 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

EKTEΛEΣH

Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα και ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αβγό, χτυπάμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ζυμώνουμε στη μεσαία ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Σταματάμε αμέσως μόλις γίνει το μείγμα ομογενές. Τοποθετούμε τα 2/3 από το μείγμα σε τετράγωνη ή στρογγυλή φόρμα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Στρώνουμε τη ζύμη με το χέρι να πάει σε όλη την επιφάνεια της φόρμας. Απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα, αφήνοντας περιμετρικά κενό ενός εκατοστού. Με το υπόλοιπο ζυμάρι πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια και τα τοποθετούμε από πάνω σταυρωτά. Ψήνουμε την πάστα φλόρα για 40 λεπτά. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.

Tips: Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φόρμα με αποσπώμενη βάση ή ακόμα και ένα απλό τσέρκι τοποθετημένο πάνω σε κάποιο ταψί μας. Κατά τη διάρκεια της παρασκευής, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ζύμη σε χαμηλή θερμοκρασία, γι’ αυτό και δεν τη χτυπάμε για πολλή ώρα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μαρμελάδα μας αρέσει.

Συνταγή: Εφη Γιαλούση, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: WHITE STUDIO