Ραβανί

08.01.2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 60 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12-14 κομμάτια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

50 γρ. αλεύρι

300 γρ. ζάχαρη

60 γρ. βούτυρο

10 αβγά (χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια)

2 λεμόνια (το ξύσμα τους)

100 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη χοντροκομμένη

Για το σιρόπι

4 ποτήρια νερού ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

1 λεμόνι (τη φλούδα του και τον χυμό από το μισό)

1 ξυλαράκι κανέλα

10 γαρίφαλα

EKTEΛEΣH

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ξύσμα για 6-7 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματίσουν κορυφές. Προσθέτουμε το αλεύρι στους κρόκους, πασπαλίζουμε από πάνω το σιμιγδάλι και το αμύγδαλο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα απαλά στο μείγμα των κρόκων με μεγάλη μεταλλική κουτάλα.

Περιχύνουμε το λιωμένο βούτυρο στο μείγμα και ανακατεύουμε ελαφρώς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκατοστών. Ψήνουμε το ραβανί για μία ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να δέσει. Σουρώνουμε και περιχύνουμε το γλυκό μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με άγλυκη σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι.

Τip: Είναι καλύτερα να προετοιμάσουμε το ραβανί μία μέρα νωρίτερα για να έχει απορροφηθεί καλά το σιρόπι.

Συνταγή: Εφη Γιαλούση, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: WHITE STUDIO

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ