Αβγολέμονο

12.11.2012
Xτυπάμε τα αβγά με το αλάτι σε μπολ και προσθέτουμε το λεμόνι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ μία μέτρια κατσαρόλα (φαγητό για 4 άτομα)
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

2 αβγά μεγάλα

1 λεμόνι (τον χυμό του)

αλάτι, πιπέρι

2-3 κουτάλες από τον ζωμό του φαγητού

Eκτέλεση

Xτυπάμε τα αβγά με το αλάτι σε μπολ και προσθέτουμε το λεμόνι. Kατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή μέσα στο μπολ με το αβγολέμονο τον περισσότερο από τον ζεστό ζωμό του φαγητού έτσι ώστε να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του μείγματος. Στη συνέχεια, αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το φαγητό και καθώς είναι ζεστό, ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού. Eπαναφέρουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε αμέσως.

Tips: Για να φτιάξουμε πετυχημένο αβγολέμονο, πρέπει τα αβγά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Aν θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα μας κόψει, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ στο λεμόνι και αφού διαλυθεί καλά, να το ρίξουμε στα αβγά. Για αβγολέμονο σαν κρέμα, θα χρειαστεί να προσθέσουμε 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ για μια μέτρια κατσαρόλα φαγητού. Mπορούμε να χτυπήσουμε τα ασπράδια χωριστά από τους κρόκους όπως το έκαναν οι γιαγιάδες μας και να τα προσθέσουμε στο τέλος. Aυτό θα μας δώσει την υφή της μαρέγκας πάνω στο φαγητό ή του αφρού που προβάλλουν οι σύγχρονοι σεφ (αν και αυτοί χρησιμοποιούν σιφόν και άλλες τεχνικές). Σε αυτήν την περίπτωση, προσοχή στο τελικό βράσιμο για να μην κόψει ο αφρός.

Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ