Γαρίδες με οικόσημο αλά Pandespani

01.11.2012
‘Γαρίδες με οικόσημο’, είπε με το γνωστό ψύχραιμο ύφος του ο Greekadman βλέποντας τη φωτογραφία του πιάτου με τις γαρίδες και τον ανανά και διόλου απίθανο δείχνει να διέσχισε το μυαλό του -ξέρετε, αλά Τζον Μάλκοβιτς- η εικόνα του χρυσού εραλδικού κρίνου (ή fleur-de-lis), που εμφανίζεται σε πολλά ευρωπαϊκά εθνόσημα και εμβλήματα πόλεων κυρίως της Γαλλίας.

Με κάποια αφορμή συνήθως, αλλά δεν είναι και πάντα έτσι, το ένα φέρνει τ’ άλλο και εν προκειμένω, η βόλτα έφτασε στο λεξικό, ηλεκτρονικό πρώτα λόγω ευκολίας, παρότι (σκέφτομαι δυνατά) το σύγχρονο του μέσου δεν αρκεί για να διαφοροποιήσει επαρκώς το χούι από εκείνο του αστυνόμου Χαρίτου.

Οικόσημο (το) [1851] "οικοσήμ-ου | -ων" το διακριτικό σήμα αριστοκρατικών οικογενειών, το οποίο φέρει παραστάσεις ζώων, φυτών, αφηρημένων σχημάτων ή άλλων αντικειμένων. [ΕΤΥΜ. Μετάφρ. δάνειο από γερμ. Hauswappen. Αυτά λέει η ‘λεξιλογία‘ και επειδή βιάστηκα να ταυτίσω το οικόσημο με τον θυρεό, ανακάλυψα πως ο δεύτερος περιέχεται στο πρώτο, ο δε Δημητράκος γράφει στο λήμμα: οικόσημον (το) νεώτ. σήμα ευγενούς οικογενείας αποτελούμενον εκ θυρεού, στέμματος κτλ. -όλα σε πολυτονικό που καθόλου δεν μού λείπει.

Κάπου εδώ σταμάτησαν -προς το παρόν- οι απορίες που δημιούργησε η συνταγή, η οποία είναι το θέμα μας και είναι λίγο παιχνίδι έτσι όπως συνθέτει τα υλικά και τις γεύσεις: Ολόκληρες οι γαρίδες, καθαρισμένες αλλά με την ουρά, περασμένες σε καλαμάκια (διπλά, την πρώτη φορά που τις κάναμε σε παντεσπανικό ντινέ, εξ ου και οι φωτογραφίες), εναλλάξ με τα κομμάτια ανανά, που ψήνονται στο γκριλ (επίπεδο ή του φούρνου) και αλείφονται με γλυκόξινη καραμελωμένη σάλτσα. Στον γευστικό τόνο του ανανά, σετάκι μεν, θαύμα δε, κινείται και το ρύζι που τις συνοδεύει και βγάζει μια ελαφριά γλυκύτητα, χωρίς ωστόσο να είναι γλυκό.

Απλή συνταγή και όσο ο καιρός είναι καλός, μπορεί να μεταφερθεί άνετα και στο b-b-q, αφού όλη η φασαρία αφορά στις γαρίδες και το καθάρισμά τους, το οποίο όμως, γίνεται εύκολα αν κόψετε με ψαλίδι το κέλυφος κατά μήκος της ράχης τους, το ανοίξετε και το αφαιρέσετε μαζί με τα πόδια. Θυμηθείτε ακόμη πως πρέπει να αφαιρεθεί η μικρή μαύρη γραμμή που υπάρχει εκεί (στη ράχη), πριν τις περάσετε σε μονό ή διπλό καλαμάκι -το μονό είναι σαφώς απλούστερη υπόθεση.

Προετοιμασία: 30 λεπτά περίπου. Μπορείτε να κάνετε πολύ νωρίτερα τα σουβλάκια και να τα έχετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα ψηθούν. Νωρίτερα μπορούν να γίνουν επίσης τα συνοδευτικά αλλά και η σάλτσα, και να ζεσταθούν τη σωστή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
24-32 (ανάλογα με το μέγεθος) μεγαλούτσικες γαρίδες, καθαρισμένες με την ουρά
1 κουτί ανανά ή έναν ολόκληρο καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια 3 εκατ.
8-10 ντοματάκια τσέρι (προαιρετικά)
120 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
1 φλ. ζάχαρη
1 κύβος ζωμού κότας (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

για το ρύζι
1 1/3 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
160 ml χυμός ανανά (8 κ.σ.)
4 κ.γ βούτυρο
4 κ.γ. λάιμ χυμός
ξύσμα από 1 λάιμ
μέντα ή κόλιανδρος
αλάτι, πιπέρι

για το γαρνίρισμα
12-16 κομμάτια από 1 μπρόκολο
αλάτι
1 κ.γ. βούτυρο (προαιρετικά)

Ετοιμάζετε τα σουβλάκια: Περνάτε τις γαρίδες εναλλάξ με τα κομμάτια του ανανά σε 2 καλαμάκια, με τρόπο ώστε η κάθε γαρίδα να περικλείει τον ανανά. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και ψήνετε στο γκριλ για 6-9 περίπου λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος των γαρίδων και το είδος του γκριλ), γυρίζοντας 2-3 φορές.
Κάνετε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ξίδι με τη ζάχαρη και μόλις αρχίζει να βράζει, ρίχνετε τον κύβο και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι η σάλτσα να δέσει, περίπου 5 λεπτά. Την διατηρείτε ζεστή.

Ετοιμάζετε το ρύζι και το μπρόκολο: Σε κατσαρόλι ρίχνετε 1 φλυτζ. νερό, το χυμό του ανανά, το ξύσμα του λάιμ και αλάτι και βράζετε για 20 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά ο χρόνος μετράει αφού αφού πάρει βράση). Προσθέτετε το βούτυρο, την μέντα (ή τον κόλιανδρο) και τον χυμό λάιμ.
Βράζετε το μπρόκολο στον ατμό ή σε αλατισμένο νερό (6-7 λεπτά). Προαιρετικά, πριν το σερβίρισμα, μπορείτε να το περνάσετε σε τηγάνι με το βούτυρο και 2 κ.γ. νερό, για 1 λεπτό, να ζεσταθεί.

Σερβίρισμα: Βάζετε στον πάτο ενός μεσαίου μεγέθους ποτηριού ένα κομμάτι ανανά, το γεμίζετε με το ρύζι και το αναποδογυρίζετε στο πιάτο. Περνάτε με πινέλο τη ζεστή σάλτσα πάνω στα σουβλάκια και τα προσθέτετε χιαστί, καρφώνοντας στις άκρες τους από ένα ντοματάκι. Προσθέτετε το μπρόκολο, 2-3 μικρά κυβάκια ανανά και πασπαλίζετε με ελάχιστη ψιλοκομμένη μέντα.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.