Κολοκυθοφάι

29.11.2012

Yλικά

  • 1½ κιλό κολοκύθια
  • 2 φλιτζάνια γάλα κατσικίσιο
  • 4 αβγά
  • 2 φλιτζάνια φέτα τριμμένη
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλιτζανιού δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 1 πρέζα κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι

EKTEΛEΣH

Περνάμε τα κολοκύθια από χοντρό τρίφτη. Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Τα αφήνουμε μισή ώρα να φύγουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και μόλις κάψει, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια μαζί με το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για περίπου 8 λεπτά. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα. Βάζουμε μέσα στο κολοκυθάκι το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνέχεια το μείγμα μέχρι να γίνει χυλός. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί, τον δυόσμο, την κανέλα και τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε τα αβγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αλατοπιπερώνουμε το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί μετρίου μεγέθους και το πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά παντού. Απλώνουμε στο ταψί το μείγμα και στην επιφάνειά του πασπαλίζουμε ξανά λίγη φρυγανιά. Το ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει για 40-50 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος