Καρυδόπιτα δίχρωμη

11.12.2012

Yλικά

9 αβγά

9 κουτ. σούπας ζάχαρη

3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό

6 κουτ. σούπας καρύδι τριμμένο

1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 λεμόνι (το ξύσμα του)

1 βανίλια

1 κουτ. γλυκού κανέλα

βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

φρυγανιά τριμμένη για το πασπάλισμα του ταψιού

Για το σιρόπι

4 φλιτζάνια ζάχαρη

4 φλιτζάνια νερό

1 σφηνάκι κονιάκ

1/2 λεμόνι (τον χυμό του)

1 ξυλαράκι κανέλα

EKTEΛEΣH

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μίξερ για 15 λεπτά. Ρίχνουμε το ξύσμα, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μπολ και στο πρώτο ανακατεύουμε το καρύδι και την κανέλα. Στο δεύτερο προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ανακατεύουμε τη μισή στο μείγμα του καρυδιού και την άλλη μισή στο σιμιγδάλι. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε πρώτα το μείγμα με το καρύδι και την κανέλα και από πάνω βάζουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι. Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και μέχρι να κρυώσει, βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το κονιάκ για 5 λεπτά. Μόλις το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κονιάκ. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το ζεστό σιρόπι πάνω στο κρύο γλυκό και το αφήνουμε 1-2 ώρες μέχρι να απορροφηθεί. Κόβουμε σε ρόμβους και σερβίρουμε σε πιατέλα.

Συνταγή: Εφη Γιαλούση, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: STUDIOM.COM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ