Μακαρονοσαλάτα με απάκι και γραβιέρα

06.05.2013
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο, τα ραντίζουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 5 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 10 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 500 γρ. ζυμαρικά μικρά (βίδες, πένες, κ.λπ.)
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 100 γρ. απάκι κομμένο σε λεπτές φετούλες
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 100 γρ. ντοματίνια
  • 2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο λευκό
  • 100 γρ. κατίκι
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι βιολογικό (το ξύσμα του)
  • 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης κομμένη σε φλούδες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο, τα ραντίζουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το απάκι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά περίπου. Αλατίζουμε. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμα να μαλακώσουν, σβήνουμε με το μπαλσάμικο και τα ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά. Ρίχνουμε το κατίκι, τον δυόσμο και το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύουμε πάλι προσεκτικά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τις φλούδες γραβιέρας και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.