Ραβανί

03.06.2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12-14 κομμάτια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 10 αβγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 2 λεμόνια (το ξύσμα τους)
  • 100 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη χοντροκομμένη

Για το σιρόπι

  • 4 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 λεμόνι (τη φλούδα του και τον χυμό από το μισό)
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 10 γαρίφαλα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ξύσμα για 6-7 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματίσουν κορυφές. Προσθέτουμε το αλεύρι στους κρόκους, πασπαλίζουμε από πάνω το σιμιγδάλι και το αμύγδαλο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα απαλά στο μείγμα των κρόκων με μεγάλη μεταλλική κουτάλα. Περιχύνουμε το μείγμα με το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε ελαφρώς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκατοστών. Ψήνουμε το ραβανί για μία ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να δέσει. Σουρώνουμε και περιχύνουμε το γλυκό μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με άγλυκη σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι.

Tip: Είναι καλύτερα να προετοιμάσουμε το ραβανί μία μέρα νωρίτερα για να έχει απορροφηθεί καλά το σιρόπι.

Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ, ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΟΚΟΥΝΟΓΛΟΥ