Κρεμ μπρουλέ με κρασί

15.09.2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα και 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί γλυκό μοσχάτο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 12 αβγά (τους κρόκους τους)
  • 1/2 λεμόνι (το ξύσμα του)

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΑ

  • 8 κουτ. ζάχαρη μαύρη

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130°C. Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και το κρασί σε κατσαρολάκι. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς. Χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μπολ. Προσθέτουμε με αργό ρυθμό το μείγμα της κρέμας συνεχίζοντας το χτύπημα. Αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί στην κορυφή του μείγματος με κουτάλι και στη συνέχεια το μοιράζουμε σε 8 πυρίμαχες φόρμες φούρνου. Γεμίζουμε ένα ή δύο ταψιά με λίγο νερό και τοποθετούμε μέσα τις φόρμες. Τις βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 90 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσουν να δένουν. Βγάζουμε τις κρέμες από τη φωτιά και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Πριν σερβίρουμε, ρυθμίζουμε τον φούρνο στην ένδειξη «γκριλ», απλώνουμε αρκετή μαύρη ζάχαρη πάνω από τις κρέμες και τις ψήνουμε όσο πιο κοντά στη φωτιά γίνεται μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.

Σημ.: Δεν χρειάζεται να ζεσταθεί το εσωτερικό της κρέμας, καθώς η γεύση της είναι πολύ καλύτερη σε θερμοκρασία δωματίου.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ, Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ