Γίδα βραστή

09.04.2014

Yλικά

1½ κιλό γίδα (από χεράκι ή λαιμό)

2 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο φρέσκο

2 κρεμμύδια καθαρισμένα

4 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

1/2 φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο

6 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια

2 λεμόνια (τον χυμό τους)

2 γαρίφαλα

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι ολόκληρο

αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

αλάτι χοντρό

ελαιόλαδο φρέσκο

EKTEΛEΣH

Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει και τσιγαρίζουμε καλά το κρέας και από τις δύο πλευρές για 8 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το καρότο και το σέλινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά επιπλέον. Ρίχνουμε φρέσκο νερό να καλύψει το κρέας και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το γαρίφαλο και το μπαχάρι. Αλατοπιπερώνουμε καλά και αφήνουμε το κρέας να βράσει σε μέτρια φωτιά για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Στην αρχή του βρασμού, πρέπει να αφαιρέσουμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που εμφανίζεται στην επιφάνεια του υγρού. Μόλις περάσουν τα 90 λεπτά, προσθέτουμε τις πατάτες και τον χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε ξανά το φαγητό και συνεχίζουμε το βράσιμο για 50 λεπτά επιπλέον. Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και αφαιρούμε το κρέας από τον ζωμό με τρυπητή κουτάλα. Το μεταφέρουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι. Σερβίρουμε τον ζωμό σε πιάτα σούπας και το κρέας στο κέντρο του τραπεζιού.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ