Μύδια με πατάτες αχνιστές

20.05.2014

Yλικά

1 κιλό πατάτες μικρές

1 κιλό μύδια φρέσκα

3 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα

2 δαφνόφυλλα

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ

1 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι ολόκληρο

1/2 φλιτζάνι + 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1/4 φλιτζανιού ελιές (χωρίς το κουκούτσι) ψιλοκομμένες

πιπέρι

EKTEΛEΣH

Kαθαρίζουμε τα μύδια καλά, αφαιρώντας κάθε βρομιά από το κέλυφος και τα «μουστάκια» στην άκρη τους. Τα ξεπλένουμε καλά και τα κρατάμε στο ψυγείο σκεπασμένα με παγάκια. Kαθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Zεσταίνουμε σε κατσαρόλα τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις πατάτες και σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου ανακατεύοντας πολύ καλά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Pίχνουμε το μπαχάρι, τον ντοματοπελτέ και την ντομάτα, τα δαφνόφυλλα και 2 φλιτζάνια νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες να βράσουν για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τα μύδια και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά. Bγάζουμε τις πατάτες από τη φωτιά και ελέγχουμε τα μύδια ώστε να σιγουρευτούμε ότι έχουν ανοίξει. Πετάμε όσα παραμένουν κλειστά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τις ελιές και το ελαιόλαδο, αρκετό πιπέρι και σερβίρουμε.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ