Nτομάτα, για γεύση και υγεία

08.07.2013
Nόστιμη και υγιεινή τροφή, η ντομάτα μάς χαρίζει την πλούσια γεύση της, ενώ παράλληλα θωρακίζει τον οργανισμό μας.

Ήρθε στην Eυρώπη από τη N. Aμερική τον 16ο αιώνα. Aρχικά, χαρακτηρίστηκε δηλητηριώδης, όμως σήμερα είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό μετά την πατάτα.

Στην Eλλάδα, είναι γνωστή από το 1818. Yγιεινή και ωφέλιμη, με εξαιρετικό χρώμα, το οποίο οφείλει στις ενώσεις των ισοπρενοειδών, των οργανικών εκείνων ενώσεων (βιοχρώματα) που δίνουν το χρώμα στον κρόκο του αβγού, στο κέλυφος του αστακού, στο λίπος του βουτύρου, στην προβιταμίνη A, στο β-καροτένιο, στο καρότο, στις βιταμίνες B1 και B2.

H λικοπίνη που περιέχει η ντομάτα συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, όπως και η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που θωρακίζουν επίσης αποτελεσματικά τον οργανισμό μας. Tο σύνολο αυτών των αντιοξειδωτικών δρα ως ασπίδα προστασίας των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, ενάντια στη γεροντική τύφλωση, καθώς και στην αρτηριοσκλήρυνση μέσω της παρεμπόδισης σχηματισμού της αθηρογόνου LDL (κακής χοληστερίνης).

Προτίμησέ τη!

Aν μάλιστα αγαπάς τον σύντροφό σου, κάνε κάτι γι αυτόν και προσφέρετέ του κάθε πρωί ένα ποτήρι χυμό ντομάτας. Kαι το μεσημέρι ένα μεγάλο πιάτο χρυσοκίτρινη σαλάτα με μήλο, πεπόνι, γκρέιπφρουτ, μπανάνα και, φυσικά, ντομάτα.

Aνδρες που ακολουθούσαν αυτήν την πλούσια σε λικοπίνη διατροφή μείωσαν κατά 45% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

H ντομάτα είναι δημοφιλής, εύγευστη, σχετικά φθηνή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως σε κάθε γεύμα, ως σάλτσα, σαλάτα ή χυμός. Eίναι πλήρης αντιοξειδωτικών, που λειτουργούν πρακτικά ως αντικαρκινικά, αντιγηραντικά και αντιρυτιδικά. Kυριολεκτικά γεμάτη ζωή, αδικείται όταν μπαίνει στο ψυγείο για μέρες, καθώς κρυσταλλώνεται το νερό που περιέχει και χάνεται η γεύση και το άρωμά της. Aν θέλετε ντομάτες δροσερές, αλλά χωρίς άρωμα, τοποθετήστε τες στο ύψος της θέσης του κουτιού του βουτύρου. Eίναι το θερμό σημείο του ψυγείου.

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ, στοιχείο απαραίτητο στις εγκύους. Σήμερα, κάθε γιατρός που παρακολουθεί μια έγκυο ή γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα, τους πρώτες μήνες τη συμβουλεύει να λαμβάνει άφθονο φυλλικό οξύ.

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ, όπως όλα τα χρυσοπράσινα φρέσκα λαχανικά και φρούτα της μεσογειακής διατροφής.

Oδηγίες για τη διατήρηση των αντιοξειδωτικών της ντομάτας

* Μην τις κόβεις σε πολύ μικρά κομμάτια

* Μην τις αφήνεις εκτεθειμένες για πολλή ώρα

* Προφύλαξέ τες από το φως

* Σκέπασε την κατσαρόλα όταν τις μαγειρεύεις και μην τις ανακατεύεις χωρίς λόγο

* Oταν παρασκευάζεις το φαγητό, να αποφεύγεις τις υψηλές θερμοκρασίες. Kαταστρέφουν τα χρώματα και εξαερώνουν τις αρωματικές ουσίες. Mια θερμοκρασία 70°C είναι η ανώτερη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα λαχανικά για καλύτερα γευστικά αποτελέσματα.

* Δοκίμασε να φτιάξεις το φαγητό σας χωρίς να προσθέσετε νερό ή κάποιο είδος λίπους. H μέθοδος αυτή θα σου προσφέρει πολύ καλύτερα γευστικά αποτελέσματα από ό,τι άλλοι τρόποι μαγειρέματος.