Τα κεφτεδάκια ανά τον κόσμο

09.09.2015
Κάποιοι τα προτιμούν με κόκκινη σάλτσα, άλλοι τηγανητά κι άλλοι στο φούρνο. Όπως και να να μαγειρευτούν, ένα είναι σίγουρο, τα κεφτεδάκια είναι από τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα

Δεν είναι τυχαίο που τα συναντάμε - σε διάφορες βέβαια παραλλαγές - στις κουζίνες όλου του κόσμου. Την ελληνική συνταγή την ξέρουμε, ας δούμε πώς απολαμβάνουν τα διάσημα κεφτεδάκια σε διάφορες άλλες γωνιές της γης.

Ιταλία

Οι ιταλικοί κεφτέδες είναι από τους διασημότερους στον κόσμο. Γεμάτοι μυρωδικά όπως η ρίγανη και ο μαϊντανός αλλά και σκόρδο, τυρί παρμεζάνα και κόκκινο κρασί ή μπαλσάμικο οι κεφτέδες των Ιταλών δύσκολα αφήνουν κάποιον ασυγκίνητο! Συνήθως μαγειρεύονται σε κόκκινη σάλτσα ενώ σπάνια συνοδεύονται με ζυμαρικά.

Σουηδία

Οι σουηδικοί κεφτέδες έχουν γίνει γνωστοί στη χώρα μας κυρίως από την γνωστή αλυσίδα καταστημάτων με έπιπλα. Τσιγαρίζονται σε άφθονο βούτυρο ενώ συνήθως ο κιμάς αρωματίζεται με μοσχοκάρυδο, τζίντζερ και γαρύφαλλο για να δώσει την πλούσια αυθεντική γεύση του σουηδικού κεφτέ. Η σαλτσούλα που τους συνοδεύει γίνεται από ζωμό κρέατος, συνήθως βοδινού ή κοτόπουλου και μπόλικο άνηθο. Ιδανικά σαν συνοδευτικά, οι Σουηδοί προτιμούν πουρέ πατάτας και... μαρμελάδα.

Κίνα

Κεφάλι λιονταριού ονομάζεται ο κινέζικος κεφτές που πρώτα τηγανίζεται και στη συνέχεια βράζεται μέσα σε ζωμό! Κρεμμύδι, τζίτζερ, αλκοόλ και σάλτσα σόγιας προσθέτουν γεύση στους κεφτέδες που σερβίρονται με νούντλς ή τρώγονται με συνοδεία σόγια.

Μεξικό

Στο μεξικό οι κεφτέδες ονομάζονται Αλμποντίγας (Albondigas) και συνήθως είναι το βασικό συστατικό μιας σουπίτσας με σκόρδο, τομάτα, ρύζι, πατάτα κι άλλα λαχανικά. Βέβαια και οι αλμποντίγας έχουν ρύζι μέσα στον κιμά, μαζί με κρεμμυδάκι, σκόρδο και μαύρο πιπέρι, κάτι που τους κάνει τη γεύση τους αρκετά βαριά σε σχέση με το μέσο κεφτέ.

Η.Π.Α.

Οι Αμερικάνοι φημίζονται για την αγάπη τους στην ευκολία και το γρήγορο φαγητό. Οι αμερικάνικοι κεφτέδες, χρειάζονται μόλις τρια υλικά ένα από τα οποία είναι... οι κατεψυγμένοι έτοιμοι κεφτέδες. Η σος επίσης είναι πανεύκολη αφού δεν είναι άλλη από τσίλι! Καλή όρεξη

Αλβανία

Υπάρχει μεγάλη συγγένεια του Αλβανικού με τον ελληνικό κιοφτέ. Οι Αλβανοί χρησιμοποιούν πολύ το αρνί στην κουζίνα τους και το ίδιο κάνουν και στην περίπτωση του κεφτέ που φτιάχνεται από μοσχαρίσιο κιμά, πολλές φορές αναμεμειγμένο με αρνίσιο. Από μυρωδικά, ο φρέσκος δυόσμος, το κρεμμύδι, το σκόρδο, κανέλα, ρίγανη, δίνουν πλούσιο άρωμα ενώ η τριμμένη φρυγανιά και τυρί λευκό όπως η φέτα τους κανουν τραγανούς με κρεμώδη όμως υφή. Το αλεύρωμα πριν από το τηγάνισμα εξασφαλίζει χρυσαφένιο- καφετί χρώμα. Μοιάζουν κάπως με τους δικούς μας, σωστά;

Ολλανδία

Ο κιμάς αναμειγνύεται με σάλτσα κρέμας πριν τα κεφτεδάκια τηγανιστούν! Με τον τρόπο αυτό γίνονται τραγανά επ΄έξω και σούπε-ζουμερά στο εσωτερικό. Μπορεί να ακούγεται μπελαλίδικο αλλά αξίζει τον κόπο!

Ουρουγουάη

Στην Ουρουγουάη, οι κεφτέδες έχουν στοιχελία από διάφορες χώρες, με χρήση παρμεζάνας για παράδειγμα όπως σε αυτούς της Ιταλίας ή μοσχοκάρυδο όπως στην περίπτωση των σουηδικών κεφτέδων. Σταφίδες, πιπεράτος ζωμός κρέατος, κόκκινο κρασί, ρίγανη, κρεμμύδι και θυμάρι, ολοκληρώνουν την μυστική συνταγή!

Ινδία

Ναι και στην Ινδία έχουν κεφτέδες και μάλιστα πολύ νόστιμους. Η συνταγή ποικίλει από περιοχή, όλες όμως έχουν ένα κοινό, τα αρωματικά μπαχαρικά και το κάρυ! Τα τυπικά ινδικά κεφτεδάκια φτιάχνονται με σκορδάκι, κρεμμύδι, τσίλι και μασάλα ενώ ο κολλίανδρος ολοκληρώνει το γευστικό γαργαλιστικό για τον ουρανίσκο αποτέλεσμα.

Τουρκία

Δε χρειάζονται συστάσεις αφού οι τούρκικοι κεφτέδες δεν είναι άλλοι από το... κεμπάπ. Βόειος και αρνίσιος κιμάς δένουν αρμονικά με κρεμμύδι, ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί και μαϊντανό. Τηγανίζονται και σερβίρονται με γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα.