Τάρτα με μυζήθρα και καππαρόφυλλα

13.08.2014

Υλικά για 4 άτομα:

  • 325 γρ. αλεύρι
  • 175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
  • 1 αβγό
  • 30 γρ. νερό κρύο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 5 ντομάτες μικρές και σφιχτές, κομμένες σε ροδέλες
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • Μυζήθρα περίπου 2 φλιτζάνια του τσαγιού
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Καππαρόφυλλα σε βάζο (τα βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ)

Εκτέλεση

Στο μίξερ αναμειγνύετε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Βάζετε το αβγό και το νερό και χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για μία ώρα. Βάζετε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγετε με τον πλάστη σχηματίζοντας ένα φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου. Στρώνετε τη ζύμη στην ταρτιέρα και κόβετε ό,τι περισσεύει. Σκεπάζετε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος και ρίχνετε μέσα φασόλια για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνετε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζετε από το φούρνο και αφαιρείτε τα φασόλια. Βάζετε πάνω στη μισοψημένη ζύμη τις τομάτες κομμένες σε ροδέλες, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, το πιπέρι και τη μυζήθρα και την ψήνετε για ακόμη 5 λεπτά. Μόλις αρχίσει να ροδίζει, ρίχνετε τα καππαρόφυλλα και ψήνετε άλλα 5 λεπτά. Σερβίρεται κρύα και ζεστή.

Η Ντέπυ Μαυρομάτη σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων και συντήρηση έργων τέχνης με ειδίκευση στο ξύλο. Για πολλά χρόνια δούλεψε σε περιοδικά, ώσπου μια μέρα αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και να αφιερώσει όλο της το χρόνο στις δημιουργίες που πάντα αγαπούσε, φτιάχνοντας διάφορα πράγματα με τα χέρια της. Πάντα όμως ο μεγάλος της έρωτας ήταν οι συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Όχι απλώς να εκτελεί συνταγές, αλλά να αναμειγνύει τα υλικά μεταξύ τους δημιουργώντας αταίριαστες για πολλούς γεύσεις.