Φτιάξε μόνη σου παγωμένο γιαούρτι!

10.08.2016
Πόσες φορές δεν επιθύμησες ένα παγωτό; Και πόσες φορές δεν το αρνήθηκες για λόγους διαίτης ή δεν υπόκυψες στον πειρασμό γεμάτες τύψεις; Τώρα όμως δεν υπάρχει λόγος να στερείς τη δροσερή του απόλαυση, αφού το παγωμένο γιαούρτι διεκδικεί μια θέση στην... καρδιά σου, ενώ υπόσχεται να είναι όσο πιο... υγιεινό γίνεται!

Το παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt) είναι μια πιο ελαφριά παραλλαγή του παγωτού και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτό σε γεύση και υφή. Επιπλέον, δε, έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.

Παγωμένη απόλαυση

«Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γιαούρτι, ως μέρος μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, είναι το κλειδί της μακροζωίας», μας είπε ο κ. Δημήτρης Μίτος, υπεύθυνος της Snoyo, που παρασκευάζει παγωμένο γιαούρτι σε λαχταριστές γεύσεις. «Το ελληνικό γιαούρτι (σε σύγκριση με ένα απλό γιαούρτι) έχει περίπου τις διπλάσιες πρωτεΐνες, το ήμισυ του νατρίου, το μισό των υδατανθράκων, λιγότερη λακτόζη, καθώς και μια πιο συμπυκνωμένη πηγή προβιοτικών. Το κατεψυγμένο γιαούρτι (frozen yogurt) είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο που περιέχει γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι ελαφρώς πιο ρευστό από το παγωτό, καθώς είναι χαμηλότερο σε λιπαρά (λόγω της χρήσης του γάλακτος αντί της κρέμας γάλακτος). Για την παρασκευή του χρησιμοποιούμε φρέσκο ελληνικό γιαούρτι και ελληνικό γάλα με λιπαρά μόνο 2%, δημιουργώντας έναν απίστευτα γευστικό πειρασμό».

Κάποιος να με... προσέχει!

Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, αυτή είναι πολύ μεγάλη, αφού όπως μας λέει ο κ. Μίτος: «Το παγωμένο γιαούρτι περιέχει μόνο 2% λιπαρά, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά στοιχεία και αποτελεί το ιδανικό επιδόρπιο ή σνακ για όσους ασκούνται τακτικά και για όσους ακολουθούν μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή υψηλή σε πρωτεΐνες διατροφή, προκειμένου να χάσουν βάρος. Είναι κατάλληλη επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι μπορούν να αφομοιώσουν τους ενεργούς μικροοργανισμούς, κυρίως του παραδοσιακού ελληνικού γιαουρτιού, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο λόγος είναι ότι όταν το γάλα μετατρέπεται σε γιαούρτι, η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ, το οποίο σημαίνει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν χρειάζεται να επεξεργαστεί τα σάκχαρα στην ίδια μορφή που ήταν στο γνήσιο γάλα. Επίσης, το παγωμένο γιαούρτι βοηθάει στην πέψη, διότι περιέχει ενεργούς μικροοργανισμούς».

Γιαούρτι από σπίτι!

Στο σπίτι, και χωρίς παγωτομηχανή, αν χρησιμοποιήσεις υλικά με χαμηλά λιπαρά είναι δύσκολο να φτιάξεις frozen yogurt. Χρησιμοποιώντας, όμως, πλήρες γιαούρτι με 3,5% ή ακόμα και με 5% λιπαρά, μπορείς να δημιουργήσεις μόνη σου δροσερά εδέσματα που θα απολαύσεις με την οικογένεια και τους φίλους σου.


Γεύσεις πρόκληση για τον ουρανίσκο

Frozen yogurt αλά ελληνικά

Υλικά:

700 γρ. πλήρες, ελληνικό αγελαδινό γιαούρτι

200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

3 βανίλιες

Εκτέλεση:

Βάζεις όλα μαζί τα υλικά σε μπολ και ανακατεύεις πολύ καλά μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Τοποθέτησε το μείγμα στην κατάψυξη για δύο ώρες. Στη συνέχεια βγάλε το μείγμα και «χτύπησέ» το με το μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο. Τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να την επαναλάβεις τουλάχιστον για άλλες 2 φορές ακόμη. Όταν είναι έτοιμο, το σερβίρεις σε μπολάκια παγωτού και στολίζεις με ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα ή, αν προτιμάς μια πιο γλυκιά εκδοχή, περιχυμένο με λιωμένη σοκολάτα και θρυμματισμένα μπισκότα σοκολάτας.

Frozen yogurt φράουλα

Και ο πειρασμός είναι κόκκινος!

Υλικά:

500 γρ. φράουλες χωρίς το κοτσάνι και ψιλοκομμένες

150 γρ. μαύρη ζάχαρη

350 γρ. πλήρες, ελληνικό, αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι

1 κουταλιά κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Βάζεις τις φράουλες σε μεταλλικό ταψάκι, τις πασπαλίζεις με τη ζάχαρη και τις ραντίζεις με το κονιάκι ή το λικέρ. Ανακατεύεις. Σκεπάζεις το ταψάκι και το τοποθετείς στο ψυγείο για 30 λεπτά. Τις βγάζεις από το ψυγείο και τις «χτυπάς» στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός. Πρόσθεσε το γιαούρτι και το λεμόνι και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και συνέχισε το χτύπημα ώσπου το μείγμα να γίνει λείο. Δοκίμασε και διόρθωσε τη γεύση ανάλογα με το γούστο σου. Αν χρειαστεί να προσθέσεις κάποιο υλικό, θα ξαναχτυπήσεις το μείγμα. Το βάζεις στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες και χτυπάς και πάλι με το μίξερ μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο. Τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να την επαναλάβεις τουλάχιστον για 2 φορές ακόμη. Σέρβιρέ το σε ποτήρι του μαρτίνι και γάρνιρε με ολόκληρες φράουλες.

Παραλλαγές γλυκιάς απόλαυσης

Γιαουρτολιχουδιά. Τρίψε μπισκότα μιράντα ή πτι μπερ σε φαρδύ και κοντό ποτήρι και σέρβιρε το frozen yogurt φράουλα περιχυμένο με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού φράουλα.

Γρήγορη γρανίτα φράουλα. Φτιάξε την πανεύκολα, χτυπώντας στο μπλέντερ μισό φλιτζάνι φρέσκες φράουλες με 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη να γίνουν πολτός. Στη συνέχεια θρυμματίζεις στο μπλέντερ 8 παγάκια και προσθέτεις τις φράουλες-πολτό και 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι και χτυπάς για λίγο ακόμα. Μια καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσεις τις φράουλες με 40ml μαρμελάδα φράουλα.

Frozen yogurt μπανάνα

...γλυκιά σαν αμαρτία!

Υλικά:

1½ φλιτζάνι ώριμες μπανάνες κομμένες

2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού

2 φλιτζάνια στραγγιστό, αγελαδινό ελληνικό γιαούρτι

1-2 κουταλιές της σούπας ελληνικό θυμαρίσιο μέλι

Εκτέλεση:

Χτύπησε στο μπλέντερ τις μπανάνες μέχρι να γίνουν πολτός. Στη συνέχεια ανακατεύε σε μεγάλο μπολ τον πολτό μπανάνας και τα άλλα υλικά, ώσπου να γίνουν ομοιογενές μείγμα, το οποίο θα το βάλεις στην κατάψυξη και θα το αφήσεις για τουλάχιστον 2 ώρες. Ύστερα όπως είναι κατεψυγμένο το βάζεις κατευθείαν στο μίξερ και το χτυπάς μέχρι να αφρατέψει. Το μείγμα θέλει και πάλι κατάψυξη για δύο ώρες και μετά και πάλι πέρασμα από το μίξερ για πέντε με δέκα λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο. Σερβίρεις σε ποτήρια σαμπάνιας.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 141

Update: Αύγουστος 2016.