Πώς θα φτιάξεις σπιτικό γιαούρτι

25.09.2015
Δροσερό, κρεμώδες και χορταστικό, γνήσια ελληνική γλυκιά λιχουδιά όταν συνοδεύεται με μέλι και καρύδι. Συνήθως το αγοράζουμε, όμως το σπιτικό –όπως και να το κάνουμε– έχει άλλη γεύση!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η ευκολία να προμηθευόμαστε ό,τι τρώμε από τα σούπερ μάρκετ μάς έχουν κάνει να πιστέψουμε ότι είναι δύσκολο να παρασκευάσουμε κάποια τρόφιμα οι ίδιοι! Η σπιτική παρασκευή γιαουρτιού είναι μια απλή διαδικασία, εξαιρετικά οικονομική, που μπορεί να γίνει πολύτιμη εμπειρία για εσένα και τα παιδιά σου. Όσο για το τελικό αποτέλεσμα; Σίγουρα θα σε ικανοποιήσει! Εμείς ρωτήσαμε, και η αναγνώστριά μας κ. Όλγα Καίσαρη, από τη Ζάκυνθο, μας έδωσε τη συνταγή!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 ΛΕΠΤΑ, ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 3-8 ΩΡΕΣ

Υλικά:

500 ml γάλα με 3,5% λιπαρά

3 κουταλιές της σούπας αγνό ολόπαχο γιαούρτι (με την πέτσα)

1 θερμόμετρο μαγειρικής (αν και υπάρχει και εμπειρικός τρόπος να μετρηθεί η θερμοκρασία, το θερμόμετρο θα σου εξασφαλίσει πιο εγγυημένο αποτέλεσμα)

Παρασκευή:

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μεταλλικό κατσαρολάκι (όχι τεφάλ ή εμαγιέ), μέχρι να βγάλει φουσκαλίτσες στα πλάγια.
  2. Το βάζουμε σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει, μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 46°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, βάζουμε το δάχτυλό μας. Η θερμοκρασία θα είναι η κατάλληλη αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε στο γάλα για 6-7 δευτερόλεπτα χωρίς να μας κάψει.
  3. Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύουμε λίγο γάλα με το γιαούρτι, μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα και το προσθέτουμε στο γάλα που έχουμε στο μπολ.
  4. Το καλοκαίρι που έχει ζέστη καλύπτουμε το μείγμα με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 3-4 ώρες να πήξει. Το χειμώνα, όμως, χρειάζεται να το καλύψουμε πρώτα με διαφανή μεμβράνη, μετά με πετσέτα και στη συνέχεια να το τοποθετήσουμε κάπου ζεστά, π.χ. στο εσωτερικό του φούρνου (χωρίς να τον ανάψουμε!), για 8 περίπου ώρες. Τοποθετούμε το γιαούρτι μας σε μπολάκια και κατευθείαν στο ψυγείο.

Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ...

  • Μπορείς να φτιάξεις το γιαούρτι σου το βράδυ, ώστε να είναι έτοιμο νωρίς το πρωί.
  • Στο ψυγείο διατηρείται σε βαζάκια για πέντε περίπου μέρες.
  • Το σπιτικό γιαούρτι είναι πιο ελαφρύ και υδαρές από το αγοραστό, κυρίως γιατί δεν περιέχει καθόλου πρόσθετα, ζελατίνες ή γάλα σε σκόνη. Αν το προτιμάς πιο κρεμώδες, μπορείς να το «σουρώσεις» σε μια γάζα, ώστε να απομακρυνθούν τα πολλά υγρά, ή να προσθέσεις 1 κουταλιά αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη ενώ ζεσταίνεις το γάλα.
  • Μπορείς να φτιάξεις γιαούρτι με οποιοδήποτε είδος γάλατος (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο ή και σόγιας).
  • Έχε υπόψη σου ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η θερμοκρασία. Αν κάνει πολύ κρύο, υπάρχει πιθανότητα το γιαούρτι σου να μην πήξει.
  • Όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είναι πολύ καθαρά, χωρίς καθόλου υπολείμματα από σαπούνι ή άλλα απορρυπαντικά, γιατί μπορεί να εμποδίσουν τους βάκιλους του γιαουρτιού να δράσουν. Για σιγουριά, ξέπλυνε καλά τα σκεύη με βραστό νερό πριν τα χρησιμοποιήσεις.
  • Αν το χρησιμοποιήσεις στο φαγητό, για να μην «κόψει», ανακάτεψέ το πρώτα με λίγο κορν φλάουρ και μετά πρόσθεσέ το στο καυτό φαγητό.

AΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 124

Update: Σεπτέμβριος 2015.