Πατατόσουπα με πράσα και μετσοβόνε

13.11.2015
Με κοτόπουλο, μπέικον και μπίρα, πατάτα και πράσο ή βελουτέ με καρότο, η σούπα είναι η αγαπημένη υγιεινή επιλογή για τις κρύες νύχτες του χειμώνα

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 500 γρ. πράσα σε λεπτές ροδέλες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 600 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 250 γρ. μετσοβόνε χοντροτριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο κοπανισμένο
  • αρκετό μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο

Eκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τις πατάτες και τα πράσα για 1-2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέχρι να αρχίσουν να «κολλάνε». Ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί, χωρίς όμως να βράσει. Αδειάζουμε τη σούπα σταδιακά στο μπλέντερ και προσθέτουμε το καρδάμωμο, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο. Πολτοποιούμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει λεία. Μεταφέρουμε την πατατόσουπα από το μπλέντερ στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το τυρί και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, συνοδεύοντας με φρυγανισμένες φέτες χωριάτικου ψωμιού.

Συνταγές από το Cook Book