Γλυκά... όλο γλύκα, χωρίς ζάχαρη!

20.01.2016
Ικανοποιούν υγιεινά την ανάγκη για γλυκό χωρίς να περιέχουν ζάχαρη και χωρίς… μαγείρεμα. Ιδανικά για ωμοφάγους και μη!

Κρέπες

Αμαρτωλές…

Υλικά: 5 ώριμες μπανάνες. Χυμός από 1 πορτοκάλι. Γέμιση της προτίμησής σου. Σάλτσα προαιρετικά.

Προετοιμασία: Πολτοποιείς τις μπανάνες μαζί με το χυμό πορτοκαλιού στο μπλέντερ. Απλώνεις το μείγμα στο ταψάκι του αφυγραντή και ρυθμίζεις τη θερμοκρασία στους 100ο F (περίπου 38ο C). Το αφήνεις να «ψηθεί» γύρω στις επτά ώρες, κατόπιν το γυρίζεις και το αφήνεις για άλλες επτά ώρες, μέχρι να σχηματιστεί ένα είδος «φύλλου» που διατηρείται ακόμα ελαστικό.

Εκτέλεση: Όταν το φύλλο είναι έτοιμο, το βγάζεις από τον αφυγραντή και το κόβεις στα τέσσερα. Γεμίζεις κάθε κομμάτι με όποιο είδος γέμισης θέλεις (π.χ. πολτοποιημένα φρούτα και ξηρούς καρπούς) και το τυλίγεις σαν κρέπα ώστε να περικλείσει τη γέμιση. Αν θέλεις, περιχύνεις με σάλτσα της προτίμησής σου (π.χ. αβοκάντο, ταχίνι και κακάο) ή μέλι και κανέλα.


Μηλόπιτα

Λαχταριστή…

Υλικά: 1½ φλιτζάνια ξανθές σταφίδες. 8 χουρμάδες χωρίς κουκούτσια. Χυμός μήλου. 2 φλιτζάνια κολοκυθόσποροι. 6 μήλα, καθαρισμένα. 2 κουταλάκια κανέλα. Χυμός ½ λεμονιού.

Προετοιμασία: Μουλιάζεις ξεχωριστά τις σταφίδες και τους χουρμάδες σε χυμό μήλου για 6-8 ώρες και τα στραγγίζεις καλά.

Εκτέλεση: Χτυπάς στο μπλέντερ τους κολοκυθόσπορους, 1 φλιτζάνι από τις σταφίδες και 1 μήλο, μέχρι να γίνουν σαν πηχτός πολτός. Αδειάζεις το μείγμα σε φόρμα κέικ. Ρίχνεις στο μπλέντερ 2 μήλα και τους χουρμάδες, τα τεμαχίζεις σε μικρά κομμάτια και τα αδειάζεις σε μπολ. Τεμαχίζεις στο μπλέντερ τα υπόλοιπα μήλα και τα προσθέτεις στο μπολ με τους χουρμάδες. Προσθέτεις την κανέλα, το χυμό λεμονιού και τις υπόλοιπες σταφίδες και τα ανακατεύεις καλά. Αδειάζεις το μείγμα στη φόρμα του κέικ, πάνω από το προηγούμενο, και το αφήνεις για περίπου 1 ώρα. Κόβεις τη μηλόπιτα σε μικρά κομμάτια και σερβίρεις.

Μπισκοτάκια

Πεντανόστιμα…

Υλικά: ¾ φλιτζανιού καρύδια. ¼ φλιτζανιού χαρουπάλευρο. 1 φλιτζάνι σταφίδες.

Εκτέλεση: Χτυπάς όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα. Αδειάζεις το μείγμα σε λαδόκολλα, το πλάθεις σε μικρά μπαλάκια και... ετοιμάστηκαν!


Πάστα σοκολάτας

Μμμμμ…

Υλικά: ½ φλιτζάνι αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια. 1½ κουταλιά κακάο. 1 αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο. 1 κουταλιά ταχίνι. 1 κουταλιά μέλι

Εκτέλεση: Κονιορτοποιείς στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς. Προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν πάστα λεία και μαλακή. Αδειάζεις το μείγμα σε μπολάκι. Τρώγεται όπως έχει (με το κουταλάκι!), χρησιμοποιείται ως γέμιση για κρέπες ή την επαλείφεις σε άζυμο ψωμί ή πίτα (φτιαγμένα στον αφυγραντή).

Χαλβάς

Αλλιώτικος…

Υλικά: 1 φλιτζάνι ταχίνι. 1 φλιτζάνι αμύγδαλα, αλεσμένα. 1/4 φλιτζανιού χαρουπόσκονη. ¼ φλιτζανιού μέλι. Λίγη βανίλια.

Εκτέλεση: Ρίχνεις όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα ανακατεύεις καλά μέχρι να γίνουν μια πάστα. Απλώνεις το μείγμα σε πιάτο, το στρώνεις να γίνει ομοιόμορφο και το βάζεις στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει, το κόβεις σε κομμάτια και σερβίρεις.


Φρουτόκρεμα με ξηρούς καρπούς

Πιάσε άλλη μία…

Υλικά: ½ φλιτζάνι πεκάν. Χυμός από 1 πορτοκάλι. 3 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι, μουλιασμένοι και στραγγισμένοι. 1 μπανάνα.

Εκτέλεση: Κονιοποιείς στο μπλέντερ τα πεκάν και τα αδειάζεις σε μπολ. Χτυπάς στο μπλέντερ το χυμό πορτοκαλιού και τους χουρμάδες. Προσθέτεις την μπανάνα και τα ξαναχτυπάς όλα μαζί. Αδειάζεις το μείγμα στο μπολ με τα πεκάν. Τα ανακατεύεις με κουτάλι μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη μορφή και σερβίρεις.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 110

Update: Ιανουάριος 2016.