Μανιταροπιτάκια με σκόρδο και δεντρολίβανο αλά Pandespani

05.03.2016
Οδάσκαλος και οι μαθητές του τμήματος αφρικάνικων κρουστών της σχολής Κabeiria Percussion φόρτωσαν τα αυτοκίνητά τους με τζέμπε και ντουντούνες και πήραν τον ανηφορικό δρόμο προς το καταφύγιο Φλαμπούρι της Πάρνηθας.

Με τη θερμοκρασία να πέφτει καθώς το υψόμετρο ανέβαινε και τις λίγες αλλά εκνευριστικές στροφές του βουνού, το γουργούρισμα της πείνας άρχισε να ηχεί ολοένα και σε περισσότερα στομάχια. Είχε συμφωνηθεί πως όλοι θα συμβάλουν στην τροφοδοσία της παρέας για το σ/κ, -όπως και έγινε- με αποτέλεσμα η κουζίνα να φαίνεται ανεφοδιασμένη για μια ολόκληρη εβδομάδα. Το pandespani έκανε την παρουσία του με σκορδομυριστά μανιταροπιτάκια με ανθότυρο και δεντρολίβανο και για γλυκό καραμελένια cupcakes με το αντίστοιχο frosting (συνταγή που θα ακολουθήσει σε επόμενο ποστ).

Φυσικά, δεν υπήρχαν στρωσίματα τραπεζιού και συγκεκριμένη ώρα κατανάλωσης του περιεχόμενου των τάπερ, αλλά συνεχής διέλευση από το σαλόνι στην κουζίνα και το αντίστροφο, με τα στόματα να μασουλάνε πότε αλμυρό πότε γλυκό και τα τύμπανα να γίνονται τραπεζάκια (τα λιγοστά λεπτά διαλείμματος που δεν αντιλαλούσαν ρυθμικά σε όλη την πλαγιά της Πάρνηθας) για τα ποτήρια με τη ρακή ή το ρακόμελο. Δυνατές προσωπικότητες του διημέρου, το τζάκι που έκαιγε ασταμάτητα προσπαθώντας να ζεστάνει 15 άτομα και δύο υπνοδωμάτια που φυσικά δεν ζεστάθηκαν ποτέ αφού τα καλοριφέρ ήταν χαλασμένα, και ο Γκάνγκστερ, ο μικροσκοπικός τετράποδος φίλος της Ειρήνης που ζητιάνευε συνεχώς έστω για μια απαγορευμένη (για ευνόητους λόγους) λιχουδιά.

Σκεπτόμενη ποια θα ήταν η δική μου προσφορά στην τροφοδοσία και ως Amanita δεν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τίποτα καλύτερο από τα αγαπημένα μου μανιτάρια. Η ιδέα ήταν να είναι εύκολη συνταγή ως προς την παρασκευή, την μεταφορά αλλά και δελεαστική για την κατανάλωση από τους συνταξιδιώτες μου. Θέλοντας το μανιτάρι να επικρατεί στον ουρανίσκο, προτίμησα δίπλα του το ανθότυρο -απαλό και ουδέτερο στην γεύση, με κρεμώδη σχετικά υφή. Και για τα must αρώματα, που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις, διάλεξα δεντρολίβανο και σκόρδο, που ταιριάζουν άψογα στο μανιτάρι.

Για την ζύμη στα μανιταροπιτάκια χρησιμοποιήθηκαν δύο εκδοχές: α) Το έτοιμο φύλλο κουρού, που είναι η λύση για τους πολύ βιαστικούς. β) Χειροποίητο φύλλο με αλεύρι, νερό και ελαιόλαδο (εντάξει, μπήκε και λίγο κρασί για άρωμα) στη λογική των ινδικών samosa τα διάφορα πιτάκια που γίνονται είτε τηγανητά (συχνότερα) είτε ψητά στο φούρνο, με vegetarian συνήθως περιεχόμενο, το οποίο ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα. Επιλέξαμε να στολίσουμε όλα τα μανιταροπιτάκια με μαύρο σουσάμι για όμορφη σκηνική παρουσία, έχοντας αφήσει την πρώτη δοκιμαστική φουρνιά «γυμνή». Το έτοιμο φύλλο το έχουμε δοκιμάσει όλοι λίγο-πολύ, οπότε δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, πέραν της σημείωσης ότι πριν δεχθεί την γέμιση πιέστηκε ελαφρά με τον πλάστη (γίνεται και με τα δάχτυλα στα κομμάτια) για να είναι λεπτότερο σχετικά και να βγει πιο φίνο και τραγανό στο ψήσιμο.

Για τα samosa πρέπει να πούμε πως αν είστε λάτρεις του τραγανού και της «γωνίας» αυτή είναι η ζύμη για να επιλέξετε. Το μόνο σημείο προσοχής είναι να μην αφήσετε χοντρό το φύλλο στο άνοιγμα, γιατί μπορεί να μείνει κατά τόπους άψητο. Πάρτε λοιπόν τον πλάστη κι ανοίξτε το πολύ καλά (βλ. και φωτό παρακάτω) ώστε να είναι όσο γίνεται πιο λεπτό.

Το αποτέλεσμα στο σύνολό του ενθουσίασε από την πρώτη μπουκιά. Το μαγικό κρυμμένο μανιτάρι σε παραπλανεί στο δάγκωμα, οδηγώντας σε γεύση κάποιου κρέατος ενώ δεν στερείται τίποτα από νοστιμιά και αρώματα. Συνταγή ιδανική για εκδρομές, πάρτι, τραπεζώματα ή σαν ορεκτικό για μια ήσυχη Κυριακή στο σπίτι με καλή παρέα.

Στην επόμενη σελίδα η συνταγή και η εκτέλεση βήμα-βήμα

Mανιταροπιτάκια με σκόρδο και δεντρολίβανο

Προετοιμασία: 45-60 λεπτά για να ψιλοκόψετε τα λαχανικά, να ετοιμάσετε τη γέμιση και την ζύμη και να διπλώσετε τα μανιταροπιτάκια. 30 λεπτά περίπου για το ψήσιμο. Εύκολη συνταγή που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Υλικά για 30 περίπου μανιταροπιτάκια

για την ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. νερό
2 κ.σ. λευκό κρασί
ή 1 πακέτο φύλλο κουρού, αν χρησιμοποιήσετε το έτοιμο

για την γέμιση
250 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, καθαρά και ψιλοκομμένα (περί το 1-1,5 εκατ.)
1 κ.σ. αποξηραμένα πορτσίνι ή μείγμα από άγρια μανιτάρια
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. ανθότυρο Κρήτης
1-2 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο έντονη θέλετε τη μυρωδιά του), πολύ ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες
2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, τα φύλλα ψιλοκομμένα
1 αυγό
40 ml λευκό κρασί ξηρό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
_______________
1 αυγό χτυπημένο για να αλείψετε τα μανιταροπιτάκια
μαύρο σουσάμι για πασπάλισμα

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μπολ. Ρίχνετε μέσα το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί. Με μια σπάτουλα ανακατεύετε καλά -το μείγμα δεν θα ομογενοποιηθεί εντελώς, είναι φυσιολογικό. Μεταφέρετε στον πάγκο και δουλεύετε καλά με τα χέρια για 5 λεπτά, μέχρι να έχετε μια σφιχτή και όχι πολύ λεία ζύμη (αν χρειαστεί στο πλάσιμο, προσθέστε 1 κ.σ. νερό). Σχηματίζετε μια μπάλα, την αλείφετε με ελαιόλαδο και την ξαναβάζετε στο μπολ. Αφήνετε να ξεκουραστεί όση ώρα φτιάχνετε την γέμιση για τα μανιταροπιτάκια.

Ετοιμάζετε την γέμιση: Βάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε 100 ml καυτό νερό για 20 λεπτά. Σουρώνετε και τα ψιλοκόβετε.
Σε τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί (μέτρια φωτιά). Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το σκόρδο και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Ανεβάζετε λίγο τη φωτιά (μέτρια προς δυνατή), βάζετε τα μανιτάρια και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά, ρίχνετε το λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι και το μισό δεντρολίβανο. Μαγειρεύετε για 8-10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά τους. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι-πιπέρι, αν χρειάζεται. Μεταφέρετε σε μπολ κι αφήνετε 5 λεπτά το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτετε το ανθότυρο πιέζοντάς το με πιρούνι να ενωθεί, ρίχνετε το αυγό και το υπόλοιπο δεντρολίβανο και ανακατεύετε καλά την γέμιση με ένα κουτάλι.

Σημείωση: 1. Το ανθότυρο είναι ανάλατο τυρί. Δοκιμάστε το μείγμα και συντονίστε το στην γεύση σας.
2. Εάν θέλετε η γέμιση να είναι ιδιαίτερα ζουμερή μπορείτε να προσθέσετε 150 ml μπεσαμέλ χωρίς το μοσχοκάρυδο.

Γεμίζετε τα μανιταροπιτάκια: Χωρίζετε την ζύμη σε δύο μέρη και πλάθετε δυο μακρόστενα μπαστούνια. Κόβετε κάθε μπαστούνι σε 8 μέρη. Ανοίξτε και απλώστε καλά το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε επίμηκες σχήμα (τάση προς παραλληλόγραμο, κατά το δυνατόν), πλάτους περί τα 6-7 εκατ. Θα σας βγάλει δύο μανιταροπιτάκια. Τοποθετείτε στην κορφή του φύλλου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και διπλώνετε σε τριγωνάκια. Πιέζετε με ένα πιρούνι ή με τα δάχτυλά σας και κλείνετε τα πιτάκια σφραγίζοντας τις άκρες.

Ακολουθήστε ακριβώς την ίδια διαδικασία διπλώματος εάν χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο κουρού. Κόψτε σε λωρίδες πλάτους 5.5-6 εκατ. και πιέσετε λίγο με τον πλάστη ή τα δάχτυλα για να απλωθεί στα 6.5-7 εκατ. και να λεπτύνει.

Ψήνετε τα μανιταροπιτάκια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς C. Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο ή το στρώνετε με λαδόχαρτο (συστήνεται). Τοποθετείτε τα μανιταροπιτάκια κοντά το ένα στο άλλο -δεν υπάρχει φόβος να φουσκώσουν και να κολλήσουν μεταξύ τους. Με ένα πινέλο τα αλείφετε με το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και τα πασπαλίζετε με το μαύρο σουσάμι. Ψήνετε για 25-30 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) ή μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Σημείωση: Η έτοιμη ζύμη ψήνεται πιο γρήγορα. Ελέγξτε το αποτέλεσμα στα 20-25 λεπτά.

Σερβίρισμα: Ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να συνοδέψετε τα μανιταροπιτάκια με ένα ντιπ γιαουρτιού αρωματισμένο με δυόσμο ή άνιθο το οποίο δροσίζει υπέροχα τον spicy χαρακτήρα του σκόρδου και δίνει την τέλεια ισορροπία.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.