Πώς πραγματικά ήταν τα φρούτα & λαχανικά πριν αιώνες;

08.03.2016
Πώς ήταν φρούτα και λαχανικά πολύ πριν ο άνθρωπος αρχίσει να τα καλλιεργεί;

Το "αρχαίο" καρότο ήταν κατά πολύ διαφορετικό σε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Μοβ ή λευκό και με δυνατή ιδιαίτερη γεύση δε θύμιζε σε τίποτα το πορτοκαλί μοντέρνο καρότο των καιρών μας με το τραγανό αποτέλεσμα.

Η μελιτζάνα στην αρχική της μορφή είχε αγκάθια στην κορυφή και φύτρωνε σε πολλά χρώματα από κίτρινο μέχρι μπλε.

Το πρώτο καλαμπόκι πρωτοκαλλιεργήθηκε το 7000 π.Χ. και καμία σχέση δεν είχε με το καλαμπόκι του σήμερα.

Εντελώς διαφορετική η μορφή του καρπουζιού, όπως αυτό απεικονίζεται σε πίνακα του Giovanni Stanchi του 17ου αιώνα, μοιάζει περισσότερο με... κολοκύθα.

Το έντονο κόκκινο χρώμα - αυτό που πλέον συνηθίζουμε να αποκαλούμε καρπουζί - προέκυψε μετά από επιλεκτική καλλιέργεια και ανθρώπινη παρέμβαση μέσα στους τελευταίους αιώνες ενώ και η γεύση του ήταν λιγότερο γλυκιά και τελείως διαφορετική σε σχέση με τη σημερινή του φρούτου. Για να γίνει πιο ελκυστικό στο ευρύ κοινό, οι γεωπόνοι προσπάθησαν να ενισχύσουν το χρώμα του στο εσωτερικό, να το κάνουν περισσότερο ζουμερό και λιγότερο ινώδες, περιορίζοντας το λευκό σαρκώδες τμήμα του, το οποίο πετάμε κατά το καθάρισμα.

Από την Παπούα ξεκίνησε η καλλιέργεια της μπανάνας που στην αρχική της μορφή θύμιζε άγριο φρούτο όπως πχ αυτό του πάθους ενώ είχε μεγάλα κουκούτσια! Η σημερινή μπανάνα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα είναι διαστάυρωση σύο ποικιλιών της μούσα μπαλμπισιάνα και της ακιουμινάτα.