Kριθαράκι με λαχανικά του Χόλιγουντ vs της Πόλης αλά Pandespani

07.05.2016
Από τους πιο νόστιμους συνδυασμούς, το κριθαράκι με λαχανικά είναι ένα ολοκληρωμένο πιάτο, φουλ στο χρώμα και στη γεύση. Ανοίγει την όρεξη μόνο που το βλέπεις, ενθουσιάζει στην πρώτη μπουκιά και γίνεται αμέσως αγαπημένο από όλους. Είτε είσαι κρεατοφάγος, είτε χορτοφάγος, είτε κρεατοφάγος σε νηστεία ή κρεατοφάγος που προσπαθεί να γίνει χορτοφάγος, το ελαφρύ κριθαράκι με λαχανικά και μυρωδικά σε ικανοποιεί πλήρως. Επιπλέον αφήνει την αίσθηση ότι η υπέροχη απλότητά του, σου προσφέρει αυτό το κάτι παραπάνω, που λίγα πιάτα καταφέρνουν. Οι χαρούμενες εναλλαγές στα χρώματα, στην καραμελωμένη υφή και στις ζουμερές γεύσεις των ψητών λαχανικών συνοδεύουν άψογα και επάξια το αμυλώδες, σχεδόν al dente κριθαράκι, ξαφνιάζουν τον ουρανίσκο και παρασύρουν το μυαλό σου μακριά από μπριζόλες και παϊδάκια, όπως η Κίρκη τον Οδυσσέα μακριά από την Πηνελόπη.

Για το κριθαράκι μαγειρεμένο διαφορετικά (και εξίσου ή ίσως και πιο εύγευστα), αρχικά στη λογική του ριζότο, έχουμε πρωτογράψει στο pandespani αρκετά παλιά (2012), πριν τη σύγχρονη μόδα του ‘κριθαρότο’, με το εκπληκτικό royal κριθαράκι με βασιλομανίταρα, αλλιώς πορτσίνι -αν δεν το έχετε δοκιμάσει ως τώρα, απλώς χάνετε, και σημειώνεται χωρίς καμία περιττή μετριοπάθεια επειδή ακριβώς μιλάμε για ΤΗΝ γεύση. Στα ίδια χνάρια και το πλούσιο, καπνιστό και μελωμένο κριθαράκι με απάκι, εντάσσει το λιλιπούτειο ζυμαρικό με καινούργιους νόστιμους τρόπους στο τραπέζι, εύκολους και διόλου βαρετούς. Συνταγή βέβαια, για το κλασικό εικονογραφημένο αλλά πεντανόστιμο γιουβετσάκι έχει επίσης περάσει παλαιότερα από το pandespani, τόσο σε ιδιαίτερη μορφή όσο και σεπαραδοσιακή, και φυσικά θα επανέλθουμε στο θέμα εν καιρώ.

Στην ιδέα της ευρύτερης χρήσης ενός υλικού βοηθάνε πάντα τα χαρακτηριστικά και η ποιότητά του· το πώς δηλαδή, ως πρώτη ύλη αντιδρά και πόσο ανταποκρίνεται (τεχνικά) στις νέες μαγειρικές προσεγγίσεις. Το γνωστό κριθαράκι, ως τώρα είναι συνυφασμένο με την ιδιαιτερότητα να μαλακώνει γρήγορα και να λασπώνει ευκολότερα (και συχνότερα), ακόμη κι όταν βρίσκεται με λίγα υγρά γύρω του ή είναι βρασμένο σε λιγότερο χρόνο. Αυτό, πιθανόν να μην θεωρείται (από κάποιους) τεράστιο πρόβλημα όταν δοκιμάζουμε πχ. ένα κλασικό γιουβέτσι, περιορίζει όμως τις δυνατότητες του ζυμαρικού και τις επιλογές. Γιατί, που αλλού θα το βάλεις χωρίς το άγχος για το πώς θα βγει; Και πως θα αποφύγεις να καταλήξεις με μια κόμπακτ μάζα-σφουγγάρι; Mε λυμένο, όμως πλέον, αυτό το -καίριο για την επιτυχία ενός πιάτου- ζήτημα από το καινούργιο κριθαράκι της Barilla, που πρόσφατα κυκλοφόρησε και το οποίο στέκεται εκπληκτικά και μελώνει ταυτόχρονα, αποφασίσαμε να επιδοθούμε σε νέα πιάτα, με ανανεωμένη έμπνευση. Να δούμε πιο δημιουργικά και ελεύθερα το ταπεινό μας κριθαράκι και να το απογειώσουμε σε κάθε ευκαιρία.

Kριθαράκι με λαχανικά και μυρωδικά

Το κριθαράκι με λαχανικά είναι η πρώτη από τις ‘δοκιμασίες’ που το περάσαμε, και μάλιστα με 2 διαφορετικούς τρόπους, και οι δύο υπέροχοι γευστικά και οπτικά. Η πρώτη συνταγή βασίζεται στο αγαπημένο ανοιξιάτικο πιάτο του κ. Πιρς Μπρόσναν, Vegetable Orzo Primavera, που πετύχαμε στο Celebrity Pasta Lovers’ Cookbook, μας ενέπνευσε πολύ και είπαμε να το δοκιμάσουμε με κάποιες μικρές, δικές μας παντεσπανικές προσαρμογές, κυρίως λόγω εποχής.

Το αποτέλεσμα; Εξαιρετικό, με κάθε ειλικρίνεια και πέραν κάθε προσδοκίας. Το συγκεκριμένο κριθαράκι με το σωστό χρόνο βρασμού στέκεται ιδανικά “στο δόντι” (al dente) και παράλληλα “λιώνει” στο στόμα. Με το κρεμμύδι, το καρότο, το κολοκύθι και την πιπεριά για συμμάχους, κερδίζει την καρδιά και του πιο σκληρού πράκτορα! Για μυρωδικά στα ψητά λαχανικά, επιλέξαμε τα γηγενή θυμάρι, βασιλικό και δυόσμο, τα οποία αναδεικνύουν το σύνολο του πιάτου, προσθέτοντας άρωμα και ένταση. Τελική πινελιά, τα ζουμερά κόκκινα ντοματίνια, που μπαίνουν σφήνα στο μπολ -πριν το σερβίρισμα, μαζί με την παρμεζάνα- και κρατάνε ένδοξα με την φρεσκάδα τους το σκήπτρο της επιτυχίας· το πιάτο παραδίδεται με αδιαπραγμάτευτη σιγουριά στα μάτια και στη γεύση όσων βρίσκονται στο τραπέζι. Να το δοκιμάσετε! Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή χλιαρό, ως σαλάτα ή κάζουαλ πρώτο πιάτο ή ακόμη ως εύκολο, ελαφρύ και υγιεινό πιάτο-γεύμα.

Kριθαράκι με λαχανικά και μυρωδικά – η συνταγή

Προετοιμασία: 30 λεπτά συνολικά (10 λεπτά για το κόψιμο των λαχανικών και 20 λεπτά για το ψήσιμο). Ετοιμάστε τα ντοματίνια και το κριθαράκι όσο ψήνονται τα λαχανικά στο φούρνο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά
1/2 πακέτο κριθαράκι μέτριο
1 μεσαίο κρεμμύδι σε ροδέλες
2-3 μέτρια καρότα σε ροδέλες
2 μέτρια κολοκυθάκια σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά σε μικρές λωρίδες
1 κίτρινη πιπεριά σε μικρές λωρίδες
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. αλάτι (κοφτά)
1-2 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. βασιλικό
1 κ.γ. δυόσμο

για το τελείωμα
10-15 μικρά ντοματίνια κομμένα στην μέση ή στα 4 (ανάλογα με το μέγεθος)
2/3 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
μερικά φύλλα μαϊντανού και φλούδες παρμεζάνας για το σερβίρισμα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230 C.

Ψήνετε τα λαχανικά: Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα λαχανικά (εκτός από τα ντοματίνια), τα ξερά μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Τα απλώνετε στο άνετο ταψί του φούρνου, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Ανακατατεύετε, γυρίζοντας τα λαχανικά και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10-12 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο), μέχρι τα λαχανικά να έχουν μελώσει και να πάρουν ένα ελαφρύ μαύρισμα στις άκρες τους.

Βράζετε το κριθαράκι: Σε ένα κατσαρόλι βράζετε αλατισμένο νερό, σε 4πλάσια ποσότητα από το κριθαράκι και ρίχνετε το κριθαράκι όταν το νερό κοχλάζει. Το βράζετε για 11-12 λεπτά. Σουρώνετε και κρατάτε το νερό που έβρασε (1 κούπα σχεδόν) το ζυμαρικό (γιατί θα χρειαστεί να προστεθεί λίγο από αυτό στο τέλος).

Ετοιμάζετε το κριθαράκι με λαχανικά: Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα λαχανικά και όσα υγρά έβγαλαν στο ψήσιμο, το έτοιμο κριθαράκι, την τριμμένη παρμεζάνα και τα ντοματίνια. Ανακατεύετε καλά. Εάν χρειάζεται περισσότερη υγρασία, προσθέτετε λίγο από το νερό που κρατήσατε. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι και πιπέρι -δύσκολα θα χρειαστεί.

Σημείωση: Τα λαχανικά στο ψήσιμο θα μελώσουν και θα βγάλουν αρκετά υγρά, οπότε πιθανόν να μην χρειαστεί να προσθέσετε από το νερό. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 πρέζες μπούκοβο ή πάπρικα.

Σερβίρισμα: Σε μέτριου βάθους πιατέλα ή μπολ, ή ατομικά σε βαθιά πιάτια, σερβίρετε το κριθαράκι με λαχανικά, προσθέτοντας τα φύλλα μαϊντανού και πασπαλίζοντας με τις φλούδες παρμεζάνας.

Tερίν κριθαράκι με λαχανικά και γαρίδες

Ηδεύτερη εκδοχή, με τα ίδια σχεδόν υλικά, είναι η στυλάτη τερίν από κριθαράκι με λαχανικά και γαρίδες. Εδώ το κριθαράκι, με τη βοήθεια των πραγματικά λεπτοκομμένων λαχανικών και της ζελατίνης, παίρνει άλλη μορφή και σολάρει στο τραπέζι. Η γεύση του ιδιαίτερη (και ιδιαίτερα νόστιμη) δανείζεται στοιχεία απ’ την ιταλική κουζίνα και από την κομψή μαγειρική της Πόλης, και η καλοστημένη όψη του ακόμη γίνεται πιο χρωματιστή, φίνα και φιγουράτη. Με τις ψητές γαρίδες à côté να γλείφουν δειλά το αρωματισμένο με κανέλα, δροσερό ντιπ γιαουρτιού, το πιάτο μας ταξιδεύει προς τα πιο ανατολικά όρια της Μεσογείου. Απλή η εκτέλεση, με γρήγορο μαγείρεμα του ζυμαρικού στη βασική λογική του ριζότο και άκρως επιτυχής.

Το εν λόγω διάστικτο κριθαράκι, παίρνει μια ελαφριά γλύκα από τις σταφίδες, χρώμα και άρωμα απ’ τον κουρκουμά, και δένει άριστα με τα ανταγωνιστικά σε μέγεθος, ψιλοκομμένα λαχανικά. Συνεργάζεται δε μετά χαράς με την ουδέτερη ζελατίνη πριν καταλήξει στη φόρμα, για να σταθεί κυριολεκτικά στο ύψος του, με την συμπαγή μορφή της τερίν. Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως, οι κόκκοι του διατηρούν ακέραιη την οντότητά τους, χωρίς την παραμικρή αίσθηση της καταπιεσμένης μάζας ζυμαρικού που ξέρουμε. Παρ’όλο τον χρόνο αναμονής στο ψυγείο (περί τις 3 ώρες), αξίζει να δοκιμάσετε τη συνταγή, γιατί η φανερή διαφορετικότητά της κερδίζει στο λεπτό, βλέμματα και ουρανίσκους.

Τερίν κριθαράκι με λαχανικά και γαρίδες – η συνταγή

Προετοιμασία: 45 λεπτά και 3 ώρες στο ψυγείο για να παγώσει η τερίν. Μπορείτε να κάνετε την τερίν (όχι τις γαρίδες) την προηγουμένη και να μείνει το κριθαράκι με λαχανικά μέσα στη φόρμα, στο ψυγείο. Θα ξεφορμάρετε νωρίτερα την ίδια μέρα ή τουλάχιστον μισή ώρα πριν το σερβίρισμα. Το κριθαράκι παραμένει στη θέση του χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Θα χρειαστείτε μια επιμήκη φόρμα (τύπου κέικ) περί τα 20-24×8-10 εκατ. Οι καθαρισμένες γαρίδες γίνονται σε ελάχιστο χρόνο, την ίδια μέρα. Εμείς, για ευκολία αυτή τη φορά, χρησιμοποιήσαμε φρεσκοκαταψυγμένες, καθαρισμένες ουρές και ήταν τέλειες. Εύκολη και εντυπωσιακή συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
υγρά
1.2 λίτρο ζωμό λαχανικών
1/2 φλ. (125 ml) λευκό κρασί ξηρό
σοτάρισμα
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
κριθαράκι
1/2 πακέτο (250 γρ.) κριθαράκι μέτριο
συνοδευτικά – όλα τα λαχανικά πολύ ψιλοκομμένα περί το 0,5 εκατ ή λιγότερο, και περί τα 100 γρ. το καθένα
1 μεσαίο καρότο σε μικρά κυβάκια
1/2 μικρή μελιτζάνα σε μικρά κυβάκια
1-2 κολοκυθάκια σε μικρά κυβάκια
1 μικρή πιπεριά κόκκινη (κέρατο) ψιλοκομμένη σε μικρά κυβάκια
1.5-2 κ.σ. σταφίδες μαύρες μικρές
1-1.5 κ.γ. κουρκουμά
2 φύλλα ζελατίνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το σερβίρισμα
1 γιαούρτι στραγγιστό (κάνει και με χαμηλά λιπαρά 2%)
1 πρέζα κανέλλα
γαρίδες καθαρισμένες (φρέσκες ή καταψυγμένες) 3-4/άτομο, ανάλογα με το μέγεθος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μαϊντανός, μερικά φύλλα
1 κ.σ. ψιλοκομμένο εστραγκόν και μερικά φυλλαράκια ολόκληρα

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Περνάτε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα στο τηγάνι (αντικολλητικό και μέτρια φωτιά) χωρίς καθόλου ελαιόλαδο για περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας. Αποσύρετε και αδειάζετε σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (1-2 κ.σ.) αυτή τη φορά, σοτάρετε (2-3 λεπτά) τα υπόλοιπα λαχανικά (καρότο, κολοκύθια, πιπεριά) και ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι. Αποσύρετε στο ίδιο μπολ με τη μελιτζάνα.
Παράλληλα, σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζετε να μουλιάσουν τα φύλλα ζελατίνης (5-10 λεπτά), προσθέτοντας στο νερό 1 πρέζα κουρκουμά.

1. Ζωμός: Βάζετε τον ζωμό σε κατσαρολάκι και τον διατηρείτε καυτό σε σταθερή θερμοκρασία αλλά χωρίς να βράζει.
2. Σοτάρισμα: Σε βαθύ τηγάνι ή ριχή κατσαρόλα και μέτρια φωτιά, ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1-2 κ.σ.) να ζεσταθεί καλά αλλά χωρίς να καπνίζει. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά να μαλακώσει -δεν αλλάζει χρώμα.
3. Κριθαράκι: Προσθέτετε το κριθαράκι και χρησιμοποιώντας μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύετε για 1-2 λεπτά μέχρι όλοι οι κόκκοι του να έχουν καλυφθεί καλά από το λάδι. Ρίχνετε το λευκό κρασί και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς.
Αρχίστε να ρίχνετε τον ζωμό, 1/2 φλυτζάνι (ή κουτάλα) τη φορά, ανακατεύοντας. Η φωτιά είναι μέτρια (προς χαμηλή), ανάλογα με τις εστίες σας και διατηρείται σταθερή σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Περιμένετε μέχρι ο ζωμός που ρίχνετε να απορροφηθεί σχεδόν όλος, πριν προσθέσετε νέα ποσότητα. Στα 6-7 λεπτά προσθέστε τον κουρκουμά και τις σταφίδες και συνεχίστε με την προσθήκη ζωμού μέχρι τέλους, κρατώντας μόνον το τελευταίο 1/3 φλιτζάνι ζωμού χωριστά στην άκρη. Ανακατεύετε πάντα καλά ώστε το κριθαράκι να μην κολλήσει.
4. Συνοδευτικά: Mετά από περίπου 11-12 λεπτά, όταν το κριθαράκι έχει μεν μαλακώσει αλλά παραμένει στο εσωτερικό al dente, ρίξτε τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά, τον ζωμό που είχατε κρατήσει (1/3 φλ), αλάτι, πιπέρι και τέλος τα φύλλα ζελατίνης, στυμμένα πολύ καλά. Ανακατέψτε να ‘δέσουν’ τα υλικά με το κριθαράκι (1 λεπτό) και να ενσωματωθεί η ζελατίνη. Αποσύρετε.

Φορμάρετε το κριθαράκι: Καλύπτετε το εσωτερικό της φόρμα με διαφανή μεμβράνη (βλ.φωτό) που περισσεύει στις 2 πλευρές και αδειάζετε το κριθαράκι, στρώνοντας ομοιόμορφα την επιφάνεια. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και στη κλείνετε με την μεμβράνη. Βάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες ή και περισσότερο.

Πριν το σερβίρισμα: Ανοίγετε την μεμβράνη, αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε μια πιατέλα και αφαιρείτε την με μεμβράνη με λίγη προσοχή. Αφήνετε για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Ετοιμάζετε τις γαρίδες: Σε τηγάνι και μέτρια φωτιά, ρίχνετε με το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά (χωρίς καπνούς) και σοτάρετε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το μέγεθος, μέχρι μόλις να αλλάξουν χρώμα. Μην ξεπεράσετε τα 2 λεπτά. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε το ψιλοκομμένο εστραγκόν. Αποσύρετε.

Σερβίρισμα: Στολίστε την τερίν με τις γαρίδες πάνω και στο πλάι, προσθέτοντας μερικά ολόκληρα φύλλα μαϊντανού και εστραγκόν. Συνοδέψτε με το αρωματισμένο με κανέλα, ντιπ γιαουρτιού, σερβιρισμένο χωριστά σε μικρό μπολ. Κόψτε την τερίν κάθετα, σε φέτες, με κοφτερό μαχαίρι και απολαύστε τις γκλόριους δάφνες για το πιο εντυπωσιακό, εύγευστο, αρωματικό, ελαφρύ κριθαράκι με λαχανικά που δοκιμάσατε έβερ.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani θα βρεις εδώ.