Τα τρεντ στα γλυκά που έχουμε λατρέψει: Το δικό μας top 10+1

12.07.2016
Όπως και η μόδα, έτσι και το φαγητό ακολουθεί τις νέες τάσεις. Κάθε χρόνο όλο και κάτι νέο έρχεται να κλέψει τις καρδιές μας ή για να ακριβολογούμε να γαργαλίσει τον ουρανίσκο μας. Τα τελευταία χρόνια ενθουσιάστηκα - το ίδιο πιστεύω κι εσείς - με πολλά νέα (άλλα γνώριμα & άλλα όχι) γλυκίσματα. Συγκέντρωσα το δικό μου top10. [Συμπλήρωσε ελεύθερα τις επιλογές σου κάτω από τη δημοσίευση]

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

#1 Κραμπλ

Είναι από τις τελευταίες τάσεις στη χώρα μας - στην υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και χρόνια - που έχει κλέψει καρδιές.

Το κράμπλ δεν είναι άλλο από την τρυφτή ζύμη με την οποία φτιάχουμε τάρτες& πίτες, συνήθως μήλου ή τη βάση για τα τσιζκέικ και άλλλα γλυκά. Πρσωπικά το έχω λατρέψει!

#2 Παγωτό από μαύρο σουσάμι

Η νέα τάση που σταδιακά κατακτάει και τους Έλληνες είναι το μαύρο ιαπωνικό παγωτό! Κι αν η εμφάνιση σε ξενίζει, εμείς τολμήσαμε, το δοκιμάσαμε, το λατρέψαμε και στο προτείνουμε ανεπιφύλακατα.

Αν και ασυνήθιστο στην όψη κυρίως λόγω χρώματος είναι απλά εκπληκτικό. Δεν είναι τυχαίο τελικά που κάνει θραύση στην Ιαπωνία αλλά και σε όλα τα γκιουρμέ εστιατόρια. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κλάσικό παγωτό που με γάλα, κρέμα, αυγά και ζάχαρη αλλά και πάστα μαύρου σουσαμιού με πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.

#3 Το γλυκό του Δούναβη - η γνωστή Καμινάδα

Το γλυκό του Δούναβη - ελληνιστί καμινάδα - έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα και ήδη έχει δημιουργήσει φαν κλαμπ! Ψημένα ρολάκια ζύμης με επικάλυψη καραμέλας και γαρνιτούρα που επιλέγεις μόνος σου, αυτό το γλυκάκι δε μπορεί να αφήσει εύκολα κάποιον ασυγκίνητο.

Γιατί καμινάδα; Αφενός εξαιτίας του κυλινδρικού του σχήματος κι αφετέρου γιατί σερβίρεται ζεστό - καυτό, τόσο που αχνίζει. Πρόκειται για παραδοσιακή ουγγρική συνταγή - εξού και γλυκό του Δούναβη - και μοιάζει στη γεύση και την υφή με τσουρέκι με μία βασική διαφορά: είναι κούφιο. Πασπαλίζεται με ζάχαρη και καραμελώνει στο ψήσιμο ενώ γαρνίρεται με σοκολάτα, μπισκότο, αμύγδαλο ή για τους απαιτητικούς των γλυκών με μαύρη ζάχαρη και κανελίτσα.

#4 Ποπτέιλ

Γρανίτα ή κοκτέιλ; Ποιό από τα δύο προτιμάς το καλοκαίρι; Η επιλογή είναι σίγουρα δύσκολη αλλά δε χρειάζεται να μπεις σε δίλημμα, μπορείς να τα απολαύσεις και τα δύο. Τα ποπ-ταιλ, κάτι αντίστοιχο με τα πρσοσφάτως αφιχθέντα στην Αθήνα παποτά δεν είναι άλλα από παγωμένα κοκτέιλ σε μορφή γρανίτας!

Εμπνευστής των ποπτέιλ είναι ο διεθνούς φήμης mixologist David Kay του Late Night του Λονδίνου. Το προσέκο γρανίτα, το παγωτό-μοχίτο κι άλλα ποπτέιλ που ο ίδιος εμπνεύστηκε προσφέρουν την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία και μια μοναδική δροσιστική αίσθηση. Εξαιρετικά ελαφριά και φρουτώδη, τα κοκτέιλ-παγωτάκια καταναλώνονται ευχάριστα τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού. Στην Αθήνα, τα παποτά μπορούμε να τα απολαύσουμε σε επιλεγμένα μαγαζιά.

#5 Καπκέικς

Από πολλούς θεωρείται γυναικείο γλύκισμα κι όχι τυχαία αφού έχει κατακτήσεις τις καρδιές των γυναικών, τόσο λόγω ελφάνισης, όσο και γεύση.

Ο λόγος για την τρέλα που ξεκίνησε από την Αμερική κι έγινε λατρεία, τα διάσημα κεκάκια που εμφανίστηκαν ξαφνικά και κατέκλησαν και την ελληνικη΄την αγορά, τα γνωστά σε όλους μας καπκέικς (cupcakes).

#6 Frozen Yogurt

Το παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt) είναι μια πιο ελαφριά παραλλαγή του παγωτού και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτό σε γεύση και υφή. Επιπλέον, δε, έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.

Στην Ελλάδα εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα κι από τότε εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, αν κρίνουμε από τα εκατοντάδες καταστήματα, τύπου «frozen yoghurt bar», που έχουν ανοίξει σε κάθε γωνιά της χώρας αλλά και από το πλήθος των καταστημάτων που το έχουν εντάξει στα προσφερόμενα είδη τους.

#7 Kέικ - γλειφιτζούρια (cake-pops)

Τα έχεις δει σε μαγαζάκια με cup-cakes, σε βαφτίσεις ή "ψαγμένα" ζαχαροπλαστεία.

Πρόκειται για τα cake-pops, τα κεκάκια-φλειφιτζούρια, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τους λάτρεις του γλυκού. Μάθε πώς θα τα φτιάξεις μόνη σου, εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους.

#8 Τούρτες-κέικ με ζαχαρόπαστα

Υπήρζε πάντα σαν επιλογή αλλά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πραγματικά επέλαση! Η διακόσμηση με ζαχαρόπαστα δεν ήταν τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό.

Οι δυνατότητες που δίνει για τούρτες - καλλιτεχνήματα, ωστόσο, αλλά και νέοι εκπαιδευμένοι ζαχαροπλάστες expert στη ζαχατρόπαστα έφεραν την τεχνογνωσία και τα νέα κέικ και στην ελληνική αγορά. Ποιός μπορεί να πει όχι σε τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα;

#9 Μπισκότα με ζαχαρόπαστα

Όπως και με τα κέικ, το ίδιο συνέβη και με τα μπισκότα που διασκοσμούνται με ζαχαρόπαστα. Βαφτίσεις, γάμοι, baby shower κι άλλες εκδηλώσεις παίρνουν άλλο χρώμα και διάσταση.

Τα έχουμε λατρέψει γιατί δίνουν πιο παιχνιδιάρικη πινελιά!

#10 Ντόνατς

Στην Αμερική μεσουρανούν εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα τα γνωρίσαμε τα τελευτάια χρόνια και τα λατρέψαμε.

Βάλαμε μάλιστα φαντασία, διάφορες γεμίσεις κι επικαλύψεις και ακόμη και σήμερα αποτελούν αγαπηυμένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων.

Και το +1: Το διάσημο Κρόνατ

Το κρόνατ (cronut) δεν είναι ούτε κρουασάν, ούτε ντόνατ. Είναι και τα δύο μαζί. Το προϊόν εμπνεύστηκε κι έφτιαξε η Νεουορκέζος αρτοποιός Ντόμινικ Άνσελ, που όπως ομολογεί δεν περίμενε πως το νέο γλύκισμα θα είχε τόσο μεγάλη ζήτηση.

Γρήγορα το γλυκό κέρδισε τις καρδιές των Νεουορκέζων ενώ δεν άργησε να έρθει και στη χώρα μας - ομολογουμένως όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο κρόνατ φτιάχτηκε από λεπτές στρώσεις ζύμης κρουασάν, τηγανισμένες σε ελαιόλαδο, βουτηγμένες σε ροδοζάχαρη, γεμιστές με κρέμα βανίλιας και με γλάσο αρωματισμένο με τριαντάφυλλο.