"Θυμωμένες" πένες αραμπιάτα οριτζινάλε αλά Pandespani

16.07.2016
Σε φλογερό ταμπεραμέντο, από ό,τι προκύπτει, η φετεινή σεζόν κι άλλη μια συνταγή με μεσογειακό χαρακτήρα έρχεται να μας βάλει φωτιά. Ο λόγος για τις αυθεντικές ιταλικές πένες αραμπιάτα, με την πιο “αθώα” φαινομενικά σάλτσα, που στην πραγματικότητα ανάβει και προκαλεί, μέχρι εκεί που ορίζει φυσικά ο μάγειράς της. Απλή, με λιγοστά υλικά και σχετικά γρήγορη διαδικασία, μπορεί να σερβιριστεί ως πρώτο πιάτο για να ανάψουν τα αίματα ή για κύριο, σ’ ένα εύκολο φιλικό γεύμα, ως ένας καυτός πρωταγωνιστής.

Πένες αραμπιάτα – ονομασία και προέλευση

Σαφή εικόνα για την ακριβή καταγωγή της αραμπιάτα δεν έχουμε, ούτε κάποια ειδική πικάντικη ιστορία γύρω από τό όνομά της. Είναι τυπικό πιάτο του Lazio, δημοφιλές στη γείτονα αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, παρότι φαίνεται να ανήκει στα “μωρά” της ιταλικής γαστρονομίας, σε σχέση με άλλες αρχαίες συνταγές. Άλλωστε να θυμίσουμε πως η ντομάτα, το κύριο συστατικό και της σάλτσας αραμπιάτα, ήρθε στην Ευρώπη όχι νωρίτερα από τον 16ο αιώνα. Συγκεκριμένα η πρώτη έγγραφη αναφορά της εμφανίζεται το 1548 στην Τοσκάνη και συνδέεται λανθασμένα με την μελιτζάνα, φέροντας το όνομα pomidoro (pomi d’oro) δηλαδή “μήλο από χρυσό” – χρυσόμηλο. Η ονομασία της ντομάτας, pomodoro, παραμένει έτσι στην ιταλική και σήμερα.

Η λέξη αραμπιάτα σημαίνει θυμωμένη -arrabbiato-a, μετοχή του arrabbiarsi και rabbia ο θυμός. Κι αυτό επειδή τρώγοντας το συγκεκριμένο πιάτο, πολύ νόστιμο μεν, πικάντικο δε, εμφανίζεσαι …αναψοκοκκινισμένος, σαν θυμωμένος -αν είναι πολύ καυτερό, πάντα. Σε κάθε περίπτωση, η αυθεντική αραμπιάτα έχει ένα φουριόζικο, hot ταμπεραμέντο και στο μεταδίδει. Φυσικά κάποιος μπορεί να μετριάσει τα “τσιτωμένα νεύρα” του, μειώνοντας αισθητά την πιπεριά (ή το μπούκοβο), αλλά μετά το πιάτο δεν θα είναι …αραμπιάτα. Εάν λοιπόν δεν είστε του καυτερού, αλλά θέλετε να φτιάξετε μια γρήγορη κόκκινη σάλτσα. Παράλληλα με την προετοιμασία της αραμπιάτα σας, απολαύστε και την Rabiosa (“ξαναμμένη”) Shakira, στην ισπανική βερσιόν του κομματιού.

Πένες αραμπιάτα – γιατί όχι κάποιο άλλο ζυμαρικό;

Το σωστό κατά παράδοση ζυμαρικό για την αραμπιάτα είναι οι ριγωτές πένες και εδώ χρησιμοποιήσαμε τις κλασικές. Με το σωλήνα-σχήμα τους και την γραμμωτή επιφάνειά τους αιχμαλωτίζουν καλύτερα από κάθε άλλο ζυμαρικό, την πικάντικη σάλτσα. Επειδή δε, η σάλτσα δεν εμπεριέχει κάποιο άλλο υλικό σε στερεή μορφή (π.χ. όπως το guanciale που υπάρχει στην καρμπονάρα ή στην αματριτσιάνα), το οποίο θα μπορούσε να πιάσει αναίμακτα το πιρούνι μας, οι ριγέ πένες φροντίζουν ιδανικά το αγκάλιασμα, ώστε να μην μείνει η εξαιρετικά νόστιμη σάλτσα μας στο πιάτο. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε τορτιλιόνι, είτε ριγκατόνι, είτε ακόμη και φουσίλι, με κριτήριο πάντα την τρύπα στην μέση ή το κράτημα στα τοιχώματα.

Στην συνταγή, ανάλογα με την εποχή και το στοκ του ντουλαπιού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκιες, ώριμες και κόκκινες ντομάτες (συστήνεται όταν υπάρχουν) αλλά και κονσέρβα. Εμείς προτιμήσαμε το κουτί, για ευκολία και έντονο χρώμα, από δύο εξίσου καλά προϊόντα. Στο θέμα καψίματος, η φρέσκια τσίλι πιπερίτσα είναι καθοριστική. Αν δεν την έχετε, το μπούκοβο μπορεί επίσης να φέρει εις πέρας το πικάντικο ζήτημα. Είτε είναι ένα από τα δύο, είτε συνδυασμός, και τα δύο υλικά, ανάλογα με την ποσότητα, ανεβάζουν την θερμοκρασία της αραμπιάτα και των καλεσμένων σας.

Πένες αραμπιάτα – η συνταγή

Πένες αραμπιάτα – η συνταγή

Προετοιμασία: 15-20 λεπτά η παρασκευή της σάλτσας. Βράστε στον ίδιο χρόνο τα ζυμαρικά. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες ντομάτες, αφαιρέστε την φλούδα τους πριν τις ψιλοκόψετε. Αυτό γίνεται εύκολα, βάζοντάς τες ολόκληρες, μέσα σε νερό που βράζει για 1/2- 1 λεπτό. Εύκολη, γρήγορη και spicy συνταγή.

Υλικά (για 6 άτομα)
500 γρ Πέννες.
500 γρ. ντομάτες φρέσκιες, ώριμες χωρίς τη φλούδα και ψιλοκομμένες ή 1 κουτί
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες – ανάλογα με το μεγεθός τους και τα γούστα στο spicy
1-2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και χωρίς το πράσινο φύτρο στο εσωτερικό τους
6-7 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο -κρατήστε λίγο για το σερβίρισμα

Ετοιμάζετε την σάλτσα αραμπιάτα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο (μέτρια φωτιά) και τσιγαρίζετε το σκόρδο με τις πιπερίτσες. Μόλις το σκόρδο πάρει ελαφρύ χρώμα, ρίχνετε τη ντομάτα και σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά. Αφαιρείτε το σκόρδο. Παράλληλα βράζετε τις πένες.
Ετοιμάζετε τις πένες: Βράζετε τα ζυμαρικά σε πολύ και αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνετε, κρατώντας χωριστά μισό φλυτζάνι από το νερό που έβρασαν σε περίπτωση που χρειαστείτε έξτρα υγρασία για τη σάλτσα. Ρίχνετε τις πένες μέσα στο τηγάνι με την σάλτσα, μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε καλά.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε τις πένες αραμπιάτα σε βαθύ πιάτο και πασπαλίστε με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Σε αυτό το σημείο, εάν θέλετε να προσθέσετε κάποιο τριμμένο τυρί, αν και η αυθεντική συνταγή για αραμπιάτα δεν το περιλαμβάνει, μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρεσκοτριμμένο πεκορίνο.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.